KKTC Dışişleri Bakanı Emine Çolak Kıbrıs Türk Toplumunu yakından ilgilendiren müzakere, mülkiyet ve yurtdışı vekillik konularını Londra Gazete’ye değerlendirdi.
Bir takım temaslarda bulunmak için Londra’ya gelen KKTC Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Kıbrıslı genç yönetmen Talat Gökdemir’in 25 Şubat Perşembe akşamı Yunus Emre Kültür Merkezinde gerçekleşen ‘Hafta Sonu’ isimli kısa filminin galasına katıldı. Gösterim sonrası Londra Gazete’nin sorularını yanıtlayan Bakan Emine Çolak, Kıbrıs Türk Toplumunun merakla çözümünü beklediği Rum kesimi ile yapılan müzakereler, mülkiyet meselesi ve yurtdışında yaşayan Kıbrıslıların Meclise vekil göndermeleri taleplerini değerlendirdi.
MÜZAKELERE YOĞUNLAŞTI, PARAŞÜT İLE AB’YE GİRECEĞİZ
Müzakerelerin son dönemde yoğunlaşarak devam ettiğini söyleyen Bakan Çolak, Kıbrıs Türk Kesimi olarak Avrupa Birliğine girme ve uyum çalışmalarının başlatıldığını şu sözler ile açıkladı: Şu anda da gerek liderler gerek ise görüşmeciler gerekse de teknik komitelere düzeyinde yoğun bir çalışma var. Bir taraftan masadaki müzakere ve anlaşma metni üzerinde çalışılıyor, diğer taraftan ise kendi adımıza, Kıbrıslı Türkler olarak Avrupa Birliğine bir an önce hazır olmak için bir çalışma devam ediyor. Çünkü çözümün sağlanması halinde paraşüt ile Avrupa Birliğinin içine düşmüş olacağız.
MÜLKİYET SORUNU ALMANYA MODELİ İLE ÇÖZÜLECEK
Mülkiyet meselesinin adadaki her iki taraf için de karışık bir konu olduğunu dile getiren Dışişleri Bakanı, Rumların uzun yıllar kendi yerlerinden, sahip oldukları mallardan mahrum olmanın rahatsızlığı içinde olduğunu, Türklerin ise 1974’ten sonra kurdukları hayat, açtıkları işyerlerinden dolayı mala yapılan yatırımlarını kaybetmekten endişeli olduğunu söyledi. Bakan Çolak bu sorunların çözümün formatının şekillendiğini belirterek şöyle konuştu: Toplum arasında da bir taşınmaz mal komisyonu olarak başvurulabilecek bir mekanizma olacak; o mekanizma değerlendirecek, iade mi, takas mı olur, tazmin mi edilir diye ve o süreçte çözülecek. Yurtdışı gezisi çerçevesinde Almanya’nın başkenti Berlin’deki temaslarında Doğu ve Batı Almanya arasındaki duvarın yıkılması ile iki tarafında birleşmesinden ortaya çıkan mülkiyet itilafları ve çözümlerinin ele alındığı belirten Çolak, “Uzmanlardan da faydalanıp bir şekilde çözeceğiz.” dedi.
YURTDIŞINDAN VEKİL OLMAK SOMUT DEĞİL
Bakan Çolak yurtdışında yaşayan Kıbrıs Türklerini temsil edecek Meclis üyeleri konusunda talebin kendilerine ulaştığını, değişik teoriler ve formüllerin olduğu, gerek temsilci sayısı olarak gerekse hangi yetkiler ile mecliste bulunacakları konusunda çalışıldığını ifade ederek şunları söyledi: Kıbrıs’ta daha da iyi değerlendirmeye özelliklede siyasi partilerin ele almasına ve yasa tasarısı ile Meclise gitmesine ihtiyaç var. Sanırım kendi açımızdan şu an çok kesin ve somut bir öneriye dönüşmüş değil ama yurtdışında yaşayan Kıbrıslılar her geldiğinde onlarla ben de görüşüyorum, değişik yetkililerimiz de görüşüyor. Bu taleplerini de ciddiye alıp en iyi bir şekilde değerlendirmeye çalışacağız.