Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı da Türkiye’den KKTC’ye su iletiminin durdurulduğu iddialarının doğruları yansıtmadığını kaydetti.
KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Türkiye’nin KKTC’ye verdiği suyu kestiği iddialarının gerçek olmadığını söyledi. Şahali, “Verilen suyun miktarında ilk günkü gibi azalma yok” dedi. Şahali, Ankara’da “KKTC Su Temin Projesi ve Doğu Akdeniz’de değişen dengeler” çalıştayına katıldı.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Türkiye’nin KKTC’ye verdiği suyu kestiği iddialarını yalanladı. Şahali, “Tamamen spekülatif bir durumdur. Türkiye Devlet Su İşleri açısından da KKTC Su İşleri Dairesi açısından da ortada hesap dışı hiçbir şey yok. Su test aşamasındadır. Suyun denize akıtılmasının sebebi baraj seviyesinin düşürülmesinin ihtiyacı doğmasından kaynaklanmaktadır.” dedi
Erkut Şahali, Türkiye’den KKTC’ye verilen ve ‘Asrın Projesi’ olarak adlandırılan suyun kesildiği iddiaları ile ilgili olarak açıklama yaptı. Şahali, söz konusu iddianın gerçek dışı olduğunu kaydetti. Türkiye Devlet Su İşleri ile KKTC Su İşleri arasında herhangi bir anlaşmazlık olmadığına işaret eden Şahali, suyun şu anda test aşamasında olmasından kaynaklanan bir durum olduğunu ifade etti.
SUYUN BARAJ SEVİYESİ DÜŞÜRÜLÜYOR
Bu nedenle barajdaki suyun düşürülmeye çalışıldığını dile getiren Şahali, “Suyun denize akıtılmasının sebebi baraj seviyesinin düşürülmesinin ihtiyacı doğmasından kaynaklanmaktadır. Geçtiğimiz haftalarda yine benzer bir durum söz konusu olmuştu. Ada girişi ile baraja aktarılan nokta arasındaki pompanın bakımı amacıyla böyle bir şey olmuştu. Olmaktadır ve olacaktır da. O yüzden bizim açımızdan sıra dışı hiçbir durum söz konusu değildir.” şeklinde konuştu.
VERİLEN SUYUN MİKTARINDA AZALMA YOK
Suyun doğruda arıtma tesisine aktarıldığını zaman zaman da baraj gölüne aktarıldığını belirten Şahali, “Zaman zaman da ihtiyaç doğrultusunda denize aktarılıyor. Ama kesin olan bir şey var ki speküle edilen odur. Türkiye’den gelen su miktarında ilk günden itibaren bir azalma söz konusu değildir. Türkiye çıkışından KKTC girişine kadar en küçük bir azalma söz konusu değildir. Buradaki tesislerin bakımı açısından belli başlı ayarlamalar yapılıyor. Bu son derece değerli bir sudur. Değerinde kullanılması da bizim açımızdan son derece önemlidir.”
KAÇAK SULAMA GİRİŞİMLERİ SÖZ KONUSU
Öte yandan Cihan’a konuşan bir kaynak da bölgede kaçak sulama girişimlerinin söz konusu olduğunu anlattı. O girişimlerin tespit edildiği anda engellendiğini aktaran kaynak, suyu kaçak yollardan kullananların engellenmesinden dolayı böyle spekülatif durumlara başvurduğunu anlattı.
Aynı kaynak, “Bunu fotoğrafla desteklemek mümkündür. Evet suyun çağladığı görüntüler ortadan kalktığı anda bu spekülasyon maddi zemin kazanmış oluyor. Dolayısıyla esas mesele budur.” diye konuştu.
TÜRKİYE’DEN DE YALANLAMA GELDİ
Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı da Türkiye’den KKTC’ye su iletiminin durdurulduğu iddialarının doğruları yansıtmadığını kaydetti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “İşletme hususundaki anlaşmazlık sebebiyle vanaların kapatıldığı iddiaları kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bu, rutin olarak yapılan ve bütün test işlemleri tamamlanana kadar da zaman zaman yapılacak bir işlemdir.” denildi.
HİÇBİR ENGEL YOK
Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında işletme hususundaki anlaşmazlık sebebiyle “KKTC Su Temin Projesi’nde” vanaların kapatılarak Türkiye’den KKTC’ye su iletiminin durdurulduğu yönünde haberlere yer verildiği belirtildi.
Dünyada ilk ve tek olma özelliği taşıyan “Askıda Borulu Deniz Geçiş Sistemi”ni de bünyesinde barındıran KKTC Su Temin Projesi’nin 17 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldığının hatırlatıldığı açıklamada, planlandığı gibi yıllık 75 milyon metreküp suyun KKTC’de inşa edilen Geçitköy Barajı’na aktarılabilmesi yönünde hiçbir engelin bulunmadığı ifade edildi.
HERHANGİ BİR TEKNİK SIKINTI BULUNMUYOR
Barajda ya da sistemin genelinde herhangi bir teknik sıkıntının söz konusu olmadığı belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi:
“Ancak inşaatı tamamlanarak su tutulmaya başlanan her barajın işletmeye giriş aşamasında birtakım testler yapılması gerekmektedir. Baraj gövdesinin güvenliğini temin etmek maksadıyla yapılması gereken ‘Gövde ve Su Sızıntısı Testleri’ sebebiyle Geçitköy Barajı’na suyun bir anda verilerek tam doluluğa ulaşılması teknik açıdan mümkün değildir. Bu açıdan su peyderpey yükseltilmektedir. Suyun yavaş yavaş yükseltilmesi, yapılan testlerin gereğidir. Testler sürerken de Türkiye’den KKTC’ye su iletilebilmektedir.
İşletme hususundaki anlaşmazlık sebebiyle vanaların kapatıldığı iddiaları kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bu, rutin olarak yapılan ve bütün test işlemleri tamamlanana kadar da zaman zaman yapılacak bir işlemdir.” (YENİ BAKIŞ)