Site icon Londra Gazete

Liderler yine buluştu

 

Mustafa Akıncı Anastasidis görüşmeleri devam ediyo

Kıbrıs sorununa çözüm arayışlarını sürdüren liderler yeniden bir araya geldi.

Müzakerecilerin yapması beklenen son görüşmenin ise karşılıklı anlaşmayla iptal edildiği ve yerine AB çalışma gruplarının ortak toplantıda bir araya geldiği bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu yaptığı yazılı açıklamada, müzakerecilerin bu hafta arka arkaya yapması öngörülen dört görüşmenin ilk üçünün gerçekleştiğini; son toplantının ise karşılıklı anlaşılarak iptal edildiğini kaydetti.

 

 DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK SÖZ KONUSU DEĞİL

Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis, “Yönetim” başlığında Kıbrıs Türk tarafıyla aralarında büyük bir anlaşmazlık bulunduğunu belirterek, “Dönüşümlü başkanlığın kabulü söz konusu değil” dedi.

Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Alithia gazetesi “Andreas Mavroyannis: Dönüşümlü Başkanlığın Kabulü Söz Konusu Değildir” başlıklı haberinde Mavroyannis’in, DİSİ Genç Bilim Adamları Örgütü tarafından salı akşamı Baf’ta düzenlenen, Kıbrıs sorunu panelinde Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle KKTC’deki yaşanan siyasi gelişmeyi “çözüm için müstesna bir fırsat” olarak niteledi.

Habere göre, Akıncı’nın seçilmesinin, müzakerelerin boğucu takvimler olmadan samimi bir diyalog ortamında gerçekleşmesine olanak tanıdığını söyleyen Mavroyannis, “İki tarafın da hedefi kapalı kapılar ardında kalmayacak bir çözümdür. Bu çözümü halka izah etmek istiyoruz. Halktan ne yapacağına 15 gün içerisinde karar vermesi istenen 2004’teki gibi olmasını istemiyoruz” dedi.

Mavroyannis, Rum tarafındaki iki bölgeli, iki toplumlu federasyona şüpheci yaklaşanlara mesaj olarak, “Ya çözüm, ya da çözümsüzlük… Ben bunun (federasyon) Kıbrıs’ta işleyeceğine derinden inanıyorum” dedi.

Mavroyannis sözlerine “Başkan Anastasiadis gibi Mustafa Akıncı’nın da çözüm için büyük ve samimi bir çaba harcadığını görüyorum” ifadesiyle son verdi.

Exit mobile version