Site icon Londra Gazete

Bakan Nami: Eroğlu şikayetçiydi, ama yine de destekledi

KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, 2014’ün başında imzalanan barış protokolü öncesinde Kuzey Kıbrıs hükümetinde görüş ayrılığının yaşandığını ve “çok zor bir dönemden” geçildiğini anlattı.

Özdil Namil

Haber: Michael Daventry

Londra’nın prestijli üniversitelerinden London School of Economics’de öğrencilere konuşma yapan Bakan Nami, Rum tarafıyla barış diyaloğunu başlatmak için şahsen girişimde bulunduğunu fakat KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun yan çizildiği gerekçesiyle şikâyetçi olduğunu söyledi.

Rum tarafının baş müzakerecisi Andreas Mavroyiannis ile Rum bir gazetecinin evinde buluştuklarını ve 11 Şubat 2014’te yayınlanan ortak açıklamanın ana hatlarını üzerinde burada anlaştıklarını anlatan Nami, sözlerine şöyle devam etti: “Sayın Eroğlu’na bu meseleler üzerine özel olarak bilgi verildi. Toplantıların yapılıyor olmasından pek de memnun değildi ama biz yine de toplantıları yaptık ve Ankara’daki hükümet bize tam destek verdi.

“Sayın Eroğlu kendisinin yan çizildiğine dair bir şikâyette bulundu mu? Evet bulundu.”

YİNE DE GÖREVİNİ YERİNE GETİRDİ

KKTC Cumhurbaşkanının yine de “önkoşulsuz barış müzakerelerini başlatırım” sözünü tuttuğunu ve ortak açıklamayı desteklediğini söyleyen Nami, aynı tutumu Kıbrıslı Rum tarafından beklediklerini dile getirdi.

“Amacım LSE’de konuşarak puan kazanmak değil” diyen Nami, kendisini dinlemeye gelen Rum öğrencilerle sadece kendi analizini paylaşmak istediğini belirtti.

BARIŞ İÇİN ŞANS VAR

Barış görüşmelerinin halen askıda olmasına rağmen Özdil Nami, müzakereler sırasında tarafların Hükümet, Avrupa Birliği ve Ekonomi konu başlıkları üzerinde zaten uyum sağlandığını, yolun yarısının aşıldığını söyledi.

Emlak ve mülk konusunda ise ciddi ilerleme sağlandığını söyleyen Bakan Nami, buna rağmen Rum lideri Anastasiadis’in “Kıbrıslı Türklere fazla taviz verildi” diyerek güneyde seçim kazandığını, sonrasında müzakerelere başlatan başlamak istediğini aktardı.

DIŞARIDA LSE PROTESO EDİLDİ

Konuşmadan iki saat önce London School of Economics yönetimi konuşmanın yapılacağı odayı değiştirip etkinliğin yalnızca öğrenci ve öğretim üyelerine açık olacağını aktarınca Özdil Nami’nin konuşmasını dinlemek isteyen bir grup Kıbrıslı Türk ise binanın kapısında bekletildi.

Oturumu yöneten Dr James Ker-Lindsay, bazı kişilerin konuşmayı ciddi bir şekilde engellemeyi planladığını öğrendiklerini ve bunun üzerine üniversitenin güvenlik biriminin harekete geçtiğini söyledi.

Bakan Nami öğrencilere yaptığı konuşmadan sonra Kıbrıslı Türklerden oluşan grup ile buluşup sorularını dinledi.

Exit mobile version