ABD Başkanı Joe Biden, Çarşamba günü Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile Beyaz Saray’da biraraya geldi. Görüşme ABD ve Güney Kıbrıs arasında geçen ay başlatılan Stratejik Diyalog mekanizmasının ardına rastladı.
Beyaz Saray tarafından görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, bu ayın başlarında ABD-Kıbrıs Cumhuriyeti Stratejik Diyaloğu’nun açılışını takiben Joe Biden ve Nikos Hristodulidis’in enerji çeşitlendirmesi, bölgesel güvenlik ve Ukrayna’ya destek gibi ortak ilgi alanlarına giren bir dizi dış politika konusunu derinlemesine ele aldıkları kaydedildi.
Başkan Biden Kıbrıs’ın Gazze’ye 8 bin tondan fazla insani yardım ulaştıran deniz insani yardım koridoruna verdiği destekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Yazılı açıklamaya göre, Kıbrıs adasının bölünmesinin 50. yıldönümüne vurgu yapan Başkan Biden, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak ‘’tüm Kıbrıslılar’ın siyasi eşitliğe sahip olduğu iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyona’’ desteğini yineledi.
ABD ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 9 Eylül’de savunma işbirliği çerçeve anlaşması imzalamıştı. Ankara ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) bu anlaşmayı kınamıştı.
KKTC Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İki taraf arasındaki ‘stratejik ortaklığın’ ileriye götürülmesi yönünde atılan adımlar ve ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne uyguladığı silah ambargosunu kaldırma kararının her yıl yenilenmesi, özellikle son dönemde ABD’nin Rum tarafına verdiği yanlı desteğin somut göstergeleridir” ifadeleri kullanılmıştı.
Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Vassilis Palmas ve ABD’nin Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander ise Eylül ayında imzaladıkları anlaşmayı, yıllardır uygulanan ABD silah ambargosunun 2022 yılında kaldırılmasının ardından “son yıllarda gelişen Kıbrıs-ABD ilişkilerinde bir başka dönüm noktası” olarak nitelemişti.
Hristodulidis: “Lübnan’da ateşkes birkaç hafta içinde mümkün olabilir”
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Başkan Joe Biden ile ABD’nin İsrail ve Lübnanlı silahlı grup Hizbullah arasındaki çatışmaları durdurma çabalarını ele aldıklarını ve önümüzdeki haftalarda bir ateşkese varılabileceğine dair iyimserliğini dile getirdi.
Biden ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşmenin ardından açıklama yapan Hristodulidis, Başkan Biden’la ABD’nin ateşkes çabalarını ele aldığını söyledi, ancak ayrıntı vermekten kaçındı.
ABD’li bir yetkiliyse daha önce yaptığı açıklamada, Beyaz Saray Ortadoğu Koordinatörü Brett McGurk ve Başkan Biden’ın temsilcisi arabulucu Amos Hochstein’ın Perşembe günü İsrail’i ziyaret ederek “Gazze, Lübnan, rehineler, İran ve daha geniş bölgesel meseleler dahil” bir dizi konuda temaslarda bulunacaklarını kaydetmişti.
Reuters’a konuşan iki kaynak, ABD’nin önerisinin, 2006 yılında kabul edilen ve güney Lübnan’ın devlet kontrolü dışında silahlardan arındırılmasını öngören 1701 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının tam olarak uygulanmasını sağlayacak 60 günlük bir ateşkesle başlayacağını söyledi.
“Durum her gün değişiyor. Bugün, önümüzdeki bir ya da iki hafta içinde ateşkese varabileceğimiz konusunda iyimserim” diyen Hristodulidis, bölgedeki çatışmaların sona erdirilmesinin aciliyetinin altını çizdi.
Hristodulidis, Avrupa Birliği üyesi olan Güney Kıbrıs’ın Gazze’ye insani yardım gönderdiğini ve ihtiyaç duyulması halinde bölgedeki üçüncü ülke vatandaşlarını tahliye etmeye hazır olduğunu söyledi.
Kısa süre önce İsrail, Ürdün, Mısır ve Lübnan liderleriyle bölgedeki durumu görüştüğünü belirten Hristodulidis, bölgede ateşkesin sağlanmasının en önemli mesele olduğunu sözlerine ekledi.