kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5715
EURO
35,2564
STERLIN
41,5731
BITCOIN
$57.252
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Az bulutlu
17°C
LONDRA
17°C
Az bulutlu
Cuma Orta şiddetli yağmur
17°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
21°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
23°C

Cumhurbaşkanı Tatar: “Ortak zemin olmadığı daha da kesinleşti”

Cumhurbaşkanı Tatar: “Ortak zemin olmadığı daha da kesinleşti”
02.07.2024
0
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Londra’da, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ile görüştü. KKTC Londra Temsilciliğinde yer alan görüşmede, Cumhurbaşkanı Tatar’a  Özel Temsilci Güneş Onar eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, görüşme sonrası Türk Ajansı Kıbrıs muhabirine yaptığı açıklamada, Türk tarafının Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili pozisyonunu bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, Holguin’in, ortak zemin bulmak için ortaya koyduğu gayretlere teşekkür etti.
Gelinen aşamada ortak zemin olmadığının kesinleştiğini belirten Tatar, Holguin’in 10 Temmuz’da raporunu BM Genel Sekreterine sunacağını söyledi.
Göreve başladığı günden bugüne ortak zeminin daha da yok olduğunu Holguin’in de gördüğünü belirten Tatar, Rum liderliğinin uzlaşmaz tutumundan dolayı Kıbrıs sorununda yeni sürece geçilemediğini belirtti.Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, mülkiyet konusunda son günlerde yaşanan gelişmelere de değinerek, mülkiyet konusunda çarenin Taşınmaz Mal Komisyonu olduğunu söyledi.
Rum liderliğinin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde inşaat sektörüne yatırım yapan kişilere karşı başlattığı caydırma faaliyetleri bağlamında, yargıyı da bu siyasete alet ettikleri bir organize saldırı yürüttüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, bu konudaki gelişmeleri de Holguin’e aktardığını kaydetti.
Bu konunun kendilerini üzdüğünü belirten Tatar, mülkiyet konusundaki başvuruların adresinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından da tanınan Taşınmaz Mal Komisyonu olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar “Kuzey Kıbrıs İçin Özgürlük ve Adalet” resepsiyonuna katıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Londra’da, “Kuzey Kıbrıs İçin Özgürlük ve Adalet” resepsiyonuna katıldı.
Westminster’da, Kuzey Kıbrıs İçin Özgürlük ve Adalet Kampanyasının düzenlediği resepsiyona, parlamenterler, işadamları, bazı büyükelçiler, akademisyen ve düşünce kuruluşları ile sivil toplum dernek temsilcileri katıldı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, resepsiyonda yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının egemenlik haklarına saygı gösterilmesi ve izolasyonların kaldırılması gerektiğini belirterek, Kıbrıs adasında iki devletin çeşitli alanlarda yapacağı işbirliklerinin, bölgenin yararına olacağını ve bölgeye sürdürülebilir bir barış ve istikrar getireceğine vurgu yaptı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreterinin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ile yaptığı görüşmeden sonra katıldığı resepsiyonda, Kıbrıs’ta geçmişten dersler çıkarılması gerektiğini söyleyerek, yarım asırdan fazla yürütülen federal zemindeki müzakerelerin başarısız olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, yeni siyasete de değinerek, iki devletli bir çözümün, Kıbrıs adasına sürdürülebilir ve gerçekçi bir çözüm modeli olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Rum tarafının bugüne kadar ortaya çıkan tüm anlaşmalara “hayır” dediğine işaret ederek, Annan Planını anımsattı, o dönemde uluslararası aktörlerin Kıbrıs Türk halkına izolasyon ve tecritlerin sona ereceği sözlerini verdiğini, ancak bunca yıl geçmesine rağmen doğrudan uçuşların, doğrudan ticaretin ve doğrudan temasların başlamadığını söyledi.
Tatar, Rum tarafının, federal zemindeki müzakerelerin 2017 yılında Crans-Montana’da çöktüğünü kabul etmediğini, Kıbrıs Türk halkıyla eşitlik zeminde bir çözümü kabul etmediğini söyledi.
Artık iki devletin işbirliğine dayalı çözüm modelinin öne çıktığını belirten Tatar, garantör ülke İngiltere’nin de artık Kıbrıs adası ile ilgili tutumunu yeniden gözden geçirerek, yaşananlar hakkında tekrar değerlendirme yapması gerektiğini kaydetti.
Kıbrıs Türk halkına adil davranılması ve izolasyonların sona ermesi için yardımcı olması gerektiğini ifade eden Tatar, İngiltere’de binlerce Kıbrıs Türkünün yaşadığını, burada etkin bir varlık olduklarını ve İngiltere’de sosyo-ekonomik katkılarının olduğunu söyledi.
Resepsiyonda, Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi Koray Ertaş, KKTC Londra Temsilcisi Çimen Keskin, Özel Temsilci Güneş Onar ve Dış Basın Sorumlusu Kerem Haser de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Chatham House’da yuvarlak masa toplantısına katıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Londra’da, Chatham House’da yuvarlak masa toplantısına katıldı.
Cumhurbaşkanı Tatar, İngiliz gazeteciler ile de bir araya geldi.
Görüşmelerde, Kıbrıs konusunun çözümüne dair vizyonunu anlatan Tatar’a, Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, KKTC Londra Temsilcisi Çimen Keskin ve Özel Temsilcisi Güneş Onar eşlik etti.
Gazetecilerle yapılan yemekli toplantıya, The Telegraph başyazarı Philip Johnston, The Sunday Express Siyasi Editörü David Williamson, The Spectator köşe yazarı ve eski The Sunday Telegraph Yardımcı Siyasi Editörü Melissa Kite, Bağımsız Gazeteci ve The Daily Express eski Sosyal İşler Editörü Sarah O’Grady, Peterborough eski Muhafazakar Parlamento Üyesi, Lordlar Kamarası Üyesi ve David Davis’in (Brexit’ten sorumlu bakan olduğu dönemde) eski Özel Danışmanı Lord Stewart Jackson katıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.