Site icon Londra Gazete

Rusya, KKTC’yi kınamayı amaçlayan BMGK tasarısını veto etti

BM Barış Gücü askerlerinin KKTC’nin Pile Köyü’ne yapacağı yolu engelleme girişimin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu daimi üyeleri ABD, Fransa, Çin ve İngiltere KKTC’yi kınamak istedi. Ancak tasarıyı Rusya veto etti.

KKTC’nin Pile Köyü’ne yapılmak istenen yolu BM Barış Gücü askerlerinin engelleme girişimin ardından yaşanan olaylarla ilgili BM tartışma yaratan bir adıma kalkıştı. BMGK daimi üyeleri ABD, Fransa, Çin ve İngiltere’nin KKTC’yi kınama hamlesine Rusya’dan veto geldi.

BM BARIŞ GÜCÜ ASKERLERİNDEN YOL ÇALIŞMASINA ENGEL

KKTC’de geçtiğimiz gün BM Barış Gücü görevlileri ile Türk askerleri arasında tansiyon yükseldi. Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde bulunan Pile Köyü’ne kolay ulaşımı için başlanan yol projesi BM Barış Gücü askerleri tarafından engellenmeye çalışıldı. Barış Gücü görevlileri ve Türk askerleri arasında gerilim yaşanırken, KKTC güvenlik güçlerinin BM askerlerini geri itmesinin ardından çalışmalar yeniden başladı.

BMGK’NIN TASARINI RUSYA VETO ETTİ

BM’den ise tartışma yaratan hamle geldi. BM Güvenlik Kurulu (BMGK) daimi üyeleri ABD, Fransa, Çin ve İngiltere KKTC’yi kınamak istedi. Ancak tasarıyı Rusya veto etti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Öte yandan BM Barış Gücü askerlerinin tutumuna Türkiye’den de tepki gelmişti. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: “Pile köyündeki KKTC vatandaşlarının kendi vatan topraklarına doğrudan ulaşımını kolaylaştırmayı amaçlayan insani bir proje olan Pile-Yiğitler yoluna ilişkin BM tarafından sergilenen tutum ve ardından BM tarafından yapılan açıklamalar Barış Gücü’nün Ada’da ortaya koymakla mükellef olduğu tarafsız tutumla bağdaşmamaktadır.

BM Barış Gücü, bir yandan suhuletle başlayan yol yapım projesi bağlamında gerginliğin tırmanmasında büyük rol oynamış, diğer yandan sahada yaşanan hadiselerde kendini mağdur gibi takdim etmiştir. Esasen, BM Barış Gücü’nden beklenen, Ada’da yaşanan insani ihtiyaçların çözümüne katkı vermesidir. Buna rağmen BM’nin, yıllardır GKRY’nin Ara Bölge’deki oldu bittilerine göz yumarken, Kıbrıs Türklerinin haklı insani ihtiyaçlarının karşılanmasını engellemesi izah edilecek bir tutum değildir.

Bu durum, BM’nin Ada’daki iki tarafa eşit yaklaşmak ve anlaşmazlıklara çözüm bulmak gibi temel görev ve işlevlerini yerine getirmediğini açıkça ortaya koymaktadır.”

Exit mobile version