Tufan Erhürman, pandemi, ekonomi ve Kıbrıs sorununda yaşanan sıkıntıların yanı sıra içerde ve dışarda yaşanan gelişmelerden dolayı CTP’nin rahatsız olduğunu söyledi.Erhürman, Pandemi nedeniyle sokağa çıkıp vatandaşlarla buluşamadıklarını ve sorunlarını dinleyemediklerini belirterek, “CTP halkla buluşma için sokağa çıkacak” dedi.
Erhürman, Kıbrıs sorunu, ülkeyi yönetememe ve yapılan müdahalelere karşı halkla buluşulması gerektiğini ifade etti. Erhürman’ın konuşmalarından satır başları:Kıbrıs Türk halkı yüz yılı aşkındır var olma mücadelesi veriyor bu nedenle sokağa çıkma ve halkla buluşma sloganımızı “Vardık, Varız, Var olacağız” olarak belirledik.Var olabilmek için siyasi eşitliğe dayalı bir federasyon temelinde bir çözümü savunuyoruz. Rumlar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterrres’e siyasi eşitliği kabul ettiğini söyleyecek. CTP olarak sonuç odaklı, ucu belli olan resmi müzakerelere başlayacağız ve kapsamlı çözüme gideceğiz.
Güven Yaratıcı Önlemler konusunda netiz. Maraşın uluslararası hukuk temelinde açılmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanı Ersin tatar ve Başbakan Ersan Saner’in açıklamalarında yer verdiği uluslararası hukuk temelinde tanınan Taşınmaz Mal Komisyonu geçmişte CTP tarafından kurulmuştu. Komisyon kurulurken CTP çok eleştirilmişti ancak ne kadar doğru bir adım olduğu şimdi anlaşıldı.Yetkilerin devredilmesi kabul edilebilir değil. Türkiye ile ilişkiler doğru zeminde ve iyi ilişkiler içinde olmalı. İrade Kıbrıs Türkü’nde olmalıdır.Buradaki yönetime müdahaleler ve yönetmeler olmamalıdır. Kendi ayaklarımızın üzerinde durmamız için dışa bağımlılığı azaltmalıyız. Bunu yapabilmek için ekonomiyi doğru yönetmek gerekir.2018’de CTP hükümetteyken, döviz krizi olmasına ve Türkiye’den para gelmemesine rağmen, ilk kez güvenlik harcamaları da hükümet tarafından karşılanarak doğru yönetimle bütçe 50 milyon fazla verdi.
Protokollerde, Türk Lirası kullanılmasından dolayı yaşanan sorunlar görmezden gelinmemeli. Derviş Eroğlu 90’lı yıllarda başbakan olduğu dönemde, KKTCnin para biriminin devreye konulmasını istemişti.Türk Lirasının değer kaybetmesi bize enflasyon olarak yansıyor. Ekonomik kalkınma planı, olacaksa nüfus politikası da hazırlanmalı. Nüfusu bilmeden sağlık eğitim planlanamaz.Vatandaşlık verilmesi adil bir şekilde sıralı ve programlı olarak yapılmalı. Beyaz kimlik, günlük ve ekonomik sıkıntıları ortadan kaldıracak şekilde hazırlanmalı.Hükümet edenler, taammüden halkı fakirleştiriyor, demokrasi ve hukuktan uzaklaştırıyorlar. Örgüt yapılarını bitirmeye çalışıyorlar.Halkı güvensizleştirmek istiyorlar. Kutlu Adalı Araştırma komitesi konusunda üye sayısı konusunda sorun çıkarıyorlar.Ülkede yaşanan sorunlar artmışken, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar cumhuriyet güvenlik kurulunu oluşturmak için neyi bekliyor?6 aylık azınlık hükümeti kurulurken, 3 bakanın yeri değişti ardından meclis başkanı seçilemedi, bir bakan değişti ve son olarak bir bakan istifa etti. Derdimiz seçim değil geçimdir diyorlar ancak tek dertleri kurultaydır.
Yarından itibaren halkla buluşmak için tüm ilçelerde sokağa çıkıyoruz. Bu yönetime layık değiliz.Kendi ayakları üzerinde durabilmek ve uluslararası hukukta yer alabilmek için yeterli bilgi birikimimiz var.Bizimle Aynı düşünen herkesle işbirliği yapmaya hazırız. CTP olarak büyüklenme içinde değiliz bu yönetimin gitmesi için birlikte mücadele vereceğizSokağa çıkma eylemi yarın Lefke’de başlayacak ardından İskele’de yapılacak. Kutlu Adalı’nın ölüm yıldönümü olan 6 Temmuz’da Lefkoşa’da olacağız.6 İlçede eylemler yapacağız. Sosyal medya halka ulaşmak için önemli bir mecra ancak göz göze ve yüz yüze vatandaşla bir araya gelmenin yerini tutamaz.
Hükümet görevde kaldığı her gün halkımız kaybediyor.Geçitkale’de hava üssü kurulacağını Türkiye yetkililerinden öğreniyor, Başbakana sorduğumuzda her hangi bişey yok diyor. Baf’ta kurulan hava üssüne karşıydık, Geçitkale’deki üsse de karşıyız. Üsler arttıkça, barıştan uzaklaşıyoruz. Güney’de ve Kuzey’de silahlanma kabul edilemez.Rum Lider Nikos Anastasiadis, güven yaratıcı önlemler konusunda samimi değil. Eski önerileri, yeniymiş gibi göstermek istiyor. Siyasi eşitliğimizi kabul etmeli.CTP hükümetteyken toplu iş sözleşmesi ve KIBTEK ile ilgili maddelerden dolayı protokolü uygun bulmadı ve Türkiye ile protokolü imzalamadı. Dönemin Başbakanı Ersin Tatar imzalanmayan protokolden dolayı bizi eleştirdi ancak kendi imzalayınca protokoldeki maddeleri yerine getirmedi. Başbakan Ersan Saner ise maddeleri hayata geçirmeye çalışıyor.
AD-HOC komitesi kurulması yasamaya bir darbedir ancak henüz orada bir sonuç çıkmadı. Meclise önerilerini getirip geçirmeye çalışırlarsa tepkimiz farklı olacak.Meclisi boykot edip, hükümetin istediğini yapmasına izin vermek yerine mecliste olup direnç göstereceğiz.Maraş üzerinde çalışılan bir politika yok. Maraş, içeride ve dışarıda politika yapmak için malzeme yapılıyor. Kıbrıs sorununu tetikleyecek güven yaratıcı önlemleri destekliyoruz.