Site icon Londra Gazete

Durum Kardak krizinden beter!

 

Rum lider Anastasiades ve Türk lider Eroğlu, Mayıs ayında adaya gelen ABD Başkan yardımcısı Biden’la biraraya gelerek, çözüm sürecine yönelik umut aşılamışlardı.

Kıbrıs’ta Şubat ayında başlayan ve adada on yıllardır süren soruna çözüm bulunacağı ümidi veren müzakere süreci yerini son yılların en büyük gerilimine bıraktı.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi yönetimi, halen sondaj çalışması yaptıkları Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin doğal gaz araması yapmasının ardından Türkiye’nin AB müzakerelerini engelleyeceklerini duyurdu. Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında toplanan Ulusal Konsey, Türkiye’nin doğalgaz aramasının yasal olmadığını öne sürerek, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik müzakerelerine müdahale edeceklerini açıkladı. Rum lider Anastasiadis’in AB liderleriyle görüşmelerinde de konunun ele alınacağını kaydettiler.

Tepkilere yanıt veren  Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu ise, Barbaros Hayrettin gemisinin sadece sismik çalışma olduğunu belirterek sert mesajlar verdi  “Barbaros gemisi orada sismik çalışmasını yapacak, gerekli koruma tedbirleri de Barbaros gemisinin alınmıştır, kimse kriz çıkarmaya kalkmasın. Eğer bir çözüm üzerinde mutabık kalacaksak hem garantör devletler olarak komşumuz, dostumuz Yunanistan’a, hem İngiltere’ye hem de uluslararası topluma bir an önce masaya gelinsin bu mesele çözülsün. O kaynaklar da birleşik Kıbrıs devletinin kaynakları olarak kullanılsın. Yok eğer bu kaynaklar bize, Kuzey size ait deniyorsa o zaman farklı çözüm yollarını birlikte düşünelim. Ama hem çözümsüzlüğü teşvik edeceksiniz, siyasi müzakerelerden çekileceksiniz, hem Türkiye’ye şantaj yaparcasına neredeyse başka görüşmeler yapmaya başlayacaksınız sonra da bunlardan Türkiye’yi sorumlu tutacaksınız. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Türkiye ve KKTC arasında yapılan anlaşmalarla oralarda sismik araştırma hakkımız var. O hakkımızı her zaman kullanırız. Gönül ister ki bir an önce çözüm olsun ve bu tür ihtilaflar geride bırakılıp birlikte barış ve refah içinde bir Doğu Akdeniz’i, Kıbrıs Adası’nı kuralım, gerçekleştirelim. Ama bunu gerçekleştirmeyip, engelleyip ayrıca da bu tür itirazlarda bulunmayı kimse kabul etmez.”

RUMLAR İNGİLTERE’YE ŞİKAYET EDECEK

Öte yandan Türkiye’nin gaz arama çalışmalarını illegal ve provakatif olarak nitelendiren Kıbrıs Rum kesimi lideri Nicos Anastasiades, konuyu AB liderlerine taşıyacak. Rum lider, Perşembe günü Avrupa Konseyi’nin Brüksel’deki toplantıları kapsamında görüşeceği İngiltere Başbakanı David Cameron’a konuyu aktaracağı belirtilirken, hükümet sözcüsü mevcut ortamın 1996 yılındaki Kardak krizinden daha kötü bir durumda olduğunu öne sürdü.

Rum Famagusta Gazetesi bir grup İngiliz milletvekilinin Türkiye’nin gaz arama çalışmalarının Kıbrıs barış sürecini tehlikeye soktuğunu savunduklarını ileri sürdü. İngiltere Dışişleri Bakanlığı da, Türkiye’nin hamlesini “üzüntü ile” karşıladığını ve bölgedeki tansiyon azaltmak için Türkiye’nin olumlu bir rol oynamasını beklediğini duyurmuştu. Kabinede Kuzey Irlanda bakanı olarak görev yapan milletvekili Theresa Villiers de Rum gazetesine verdiği demeçte, İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nın son gelişmelerden endişe duyduklarını ifade eden açıklamasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, Türkiye’nin tavrının süreci zorlaştırdığını savundu.

Exit mobile version