KKTC’nin koronavirüs mücadelesi The Telegraph gazetesinde yer buldu.
Gazetenin baş muhabiri Robert Mendict ile telefonla bir röportaj gerçekleştiren Başbakan Tatar tüm dünyayı etkisi altına alan Corona virüs salgınında KKTC’nin başarısını anlattı.
Başbakan Tatar, The Telegraph’a verdiği demeçte, Kuzey Kıbrıs, 57 gün boyunca yeni bir Covid-19 pozitif kaydetmemiş bir ülkenin güvenliği içinde binlerce vatandaşını İngiltere’den kurtarmayı planlıyor “dedi
“Kuzey Kıbrıs Başbakanı vatandaşlarını Birleşik Krallık’tan taşımayı planlıyor” başlığıyla verilen haber/röportajda, “Sadece Türkiye tarafından tanınan ülke, şimdiye kadar pandemi sırasında Birleşik Krallık’ta, çoğu Londra’da olmak üzere yaklaşık 100 Kuzey Kıbrıs Türk’ünün öldüğünü korku ve üzüntü içinde izledi. Buna karşılık, kendi devletinde vatandaşlarından sadece biri öldü” ifadesi kullanıldı.
Muhabir Robert Mendict haberinde, yaklaşık 350.000 nüfusa sahip Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ de kaydedilen 108 vakanın, üçte birinin Alman turistler olurken- resmi olarak kayda geçen dört ölüm vakasının ikisinin Alman, üçüncüsünün de Türkiye’den gelen bir ziyaretçi olduğunu kaydetti.
The Telegraph’a verdiği röportajda KKTC Başbakanı Ersin Tatar, “İngiltere’de yaklaşık yüz Kıbrıslı Türk ölmüştür. Bu çok korkunç bir haber. Hayatını kaybeden insanlar için çok üzgünüz. Şimdi bazılarını Kıbrıs’a geri getirmeye çalışıyoruz. Aileleri onların buraya geri getirilmesini istiyor. ” dedi
Başbakan Tatar’ın eğitim durumuna da değindi ve şöyle kaydetti:
“Cambridge Üniversitesi’nden mezun olmadan önce Doğu Londra’daki özel bir okulda eğitim görmüş olan Sn.Tatar, rapor edilen ilk vaka anında meşru güney komşusundan ayrılan Kuzey Kıbrıs’ta tam bir sokağa çıkma/eve kapanma emri verdi. Hastaların 9 Mart’ta hastaneye kaldırılıp garantinaya alınmasının ardından uçuşlar hemen durduruldu ve 14 Mart’ta okullar kapatıldı, elzem mağazalar hariç tümü kapatıldı yurtdışından gelenlere 14 günlük katı bir karantina uygulandı. Güney Kıbrıs’la olan kara sınır kapıları da geçişlere kapatıldı”
Başbakan Tatar röportajda, “İtalya’da olanları incelediklerini ve yalnızca katı tedbirlerin virüsün yayılmasını önleyeceğini ve hastanelere yığılmanın önüne geçebileceğini gördüklerini” de kaydetti.
“İngiltere’de bu koronadan bağışıklık kazanacaklarını düşündüler. Bu kadar basitti. İngiltere’de alınan önlemler çok geç kalınmıştı. 31 Ocak’ta ilk vakası rapor edildiğinde İngiltere’nin kapanmaması 23 Mart’a kadar Boris Johnson’ın karar almamasına şaşırdım. Koronanın gittiği her yere kadar gitmesine ve bağışıklığa izin verilmesi gibi farklı bir politika izlediler. Ben bu konuda yorum yapacak bir pozisyonda değilim ama daha sonra katı kurallar aldılar ve kapandılar. Daha önce kapanmış olsaydılar daha iyi olabilirdi. Geriye bakınca daha iyi olabilirdi”
“İngilterede yüksek ölüm oranından dolayı üzüntüsünü ifade ederek ingilterede ölenlerden 5’ini şahsen tanıdığını da belirten Tatar, eğitimli bir muhasip ve Poly Peck firmasında yardımcı mali sorumlu olarak da görev yaptı” diyen Mendict, son haftalarda Kuzey Kıbrıs’taki British Residents Derneğinin adada evi bulunan İngiliz vatandaşlarının adaya geri dönüşleri için lobicilik yapmaya başladığı haberini de okuyucularına iletti. Mendict, Başbakan Tatar’ın “10 binden fazla İngilizin Kuzey Kıbrıs’ta evi bulunduğunu söyleyen ve 1000’inin geri dönmekte çok arzulu oldukları” yönündeki görüşünü de aktardı.