Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti topraklarındaki taşınmaz mallar üzerinde iddia edilen haklar üzerinde değerlendirme yapmak ve bunun sonucunda mal iadesi veya tazminata ilişkin bağlayıcı kararlar vermek amacıyla 2006 yılında kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK), etkin bir şekilde işliyor.
Kuzey Kıbrıs’ta bulunan mallarla ilgili talepler için etkin bir iç hukuk yolu oluşturan TMK’ya 2006’dan bugüne 6 bin 409 başvuru yapıldı. Bu başvuruların bin 59’u sulh yoluyla, 27’si ise duruşma yoluyla sonuçlandırıldı.
Sulh yoluyla sonuçlandırılan bin 59 başvurudan 867’i tazminat, 3’ü iade, 1’i çözümden sonra iade, 6’sı tazminat ve iade, 2’si takas ve tazminat, 5’i de 13/2008 sayılı yasa kapsamında çözüme kavuşturuldu. Duruşma yoluyla sonuçlandırılan 27 başvurunun 23’ü tazminat, 3’ü ret, 1’i de kısmı iade kararıyla sonlandı.
Tazminat ödenmesi kararı verilen 898 başvuru için ödenecek ve/veya ödenen tazminat miktarı ise verilen 898 başvuru için ödenecek ve/veya ödenen tazminat miktarı ise 269 milyon 874 bin 251 sterlin, bugünkü kurla yaklaşık 1.43 milyar Türk Lirası.
Taşınmaz Mal Komisyonu’nun etkin çalıştığını ortaya koyan bu rakamlar incelendiğinde 175 başvurunun geri çekilmiş olması dikkat çekiyor.
Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanı Ayfer Said Erkmen, Rum Yönetimi’nin kuzeyde daha fazla mal satılmaması amacıyla Güney Kıbrıs’ta bir karar alındığını, bunun da başvuruların geri çekilmesinde etkili olduğunu söyledi. Erkmen, davaların geri çekilmesinin nedeninin, ya kişinin mal sahipliğini ispat edememesinden ya verilen teklifi az gördüğünden ya da tekliften memnun olmadığından kaynaklandığını da kaydetti.
Kıbrıs zirvesinin gerçekleştiği Crans- Montana’daki liderler görüşmesi sonrası Maraş’taki otel sahiplerinin 15’inin TMK’ya yaptıkları müracaatlarını geri çektiğini vurgulayan Erkmen, geriye 16 otel kaldığını belirtti.
Erkmen, bunların beş tanesinin 13/2008 yasası altında Kıbrıslı Türkler tarafından satın alındığını ifade ederek diğerlerinin halen değerlendirme safhasında olduğunu söyledi.
Erkmen, komisyona toplam 16 otelin müracaatı bulunduğunu yineleyerek “Kıbrıslı Rumlar bir ara Kuzey Kıbrıs’ta 166 otel var dedi. 166’sını biz inceledik, 166 otelin 133’ü Rum toprağı üzerindedir. Yani bunlar Rum toprağı üzerinde inşa edilmiştir” dedi. Geriye kalanları Kıbrıslı Türklerin, Türk toprağı üzerine inşa edildiğini ifade eden Erkmen, bu otellerin büyüklü küçüklü olduğunu kaydetti.
Erkmen, toprak konusunda en tartışmalı ilçe olan Güzelyurt’ta 48 bin dönümlük arazi için 365 kişinin müracaat ettiğini, 51’inin çözüme kavuşturulduğunu söyledi.
KIBRISLI RUMLAR, KUZEYDEKİ MALLARINI İPOTEK GÖSTERİP, GÜNEY’DEN KREDİ ALIYOR
Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanı Ayfer Said Erkmen, 175 başvurunun geri çekilmesindeki esas nedenin Rum tarafının aldığı tedbirler olduğunu ifade etti.
Ayfer Said Erkmen, “Rum tarafı birkaç ay önce Bakanlar Kurulu’nda bir karar geçirdi. Bu karar iki maddeden oluşuyor. Maddelerden birinde, Kıbrıslı Rum’un kuzeydeki malını ipotek göstererek, güneydeki herhangi bir bankadan kredi alabilmesi sağlandı. Zaten bize gelen Rumlar hep para için geliyor. Maddi sıkışıklıkları var” dedi. Erkmen, Rumlar’ın kuzeye uzman göndererek, arsalarının veya mallarının değerini ölçtürdüklerini, emlakçılara sorduklarını belirterek Kıbrıslı Rumlar’ın kuzeydeki mallarını ipotek göstererek, güneydeki bankalardan kredi aldığını ifade etti. (KIBRIS.COM)