Avrupa Komisyonu Birleşmiş Milletler gözetimindeki Kıbrıs barış görüşmeleri sürecine destek vererek, Türkiye’yi komşuluk ilişkilerine zarar verebilecek herhangi bir anlaşmazlık çıkartmaması konusunda uyardı.
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, adanın kuzey topraklarındaki ‘yarı ilhak’ ihtimalini artırarak Kıbrıs’taki yeniden birleşme tartışmalarını alevlendirdi. Ertuğruloğlu, Kuzey Kıbrıs’ın nasıl görünebileceğini şöyle anlattı: “Türkiye’nin savunma ve dış ilişkilerden sorumlu, ancak diğer meselelerin kendi yönetimi içinde olacağı bir özerk cumhuriyet, mesela Fransa-Monaco ya da İngiltere-Cebelitarık modelinde olduğu gibi.”
Öneriyle ilgili görüş bildiren Türkiye’nin Kıbrıs işlerinden de sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, böyle bir senaryoyu ihtimal dışı görmeyerek, ‘Türkiye ile Kıbrıs Türklerinin birlikte siyasi bir çözüm üzerinde karar vereceğini’ ifade etti.
Euractiv’de yer alan habere göre açıklamaların ‘kabul edilemez’ olduğunu belirten Atina’dan ise büyük tepki geldi.
Avrupa Parlamentosu üyesi Yunan politikacı Yiorgi Koumoutakos böyle bir adımın BM Genel Sekreteri António Guterres’in Kıbrıs meselesini çözme çabalarını zayıflatacağını söyledi.
“Komşu ülkelerdeki herkes, komşuluk ilişkilerine zarar verebilecek her türlü anlaşmazlıktan kaçınılması gerektiğinin farkında” şeklinde konuşan Avrupa Komisyonu sözcüsü aynı zamanda BM gözetimindeki Kıbrıs’ın çözüm sürecini tam desteklediklerini belirterek, Türkiye’ye açık bir mesaj gönderdi.
Temmuz ayında Crans Montana’da gerçekleştirilen Kıbrıs görüşmelerinin başarısızlığının ardından, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu BM misyonunun parametreleri içinde bir çözüm bulmanın imkansız olduğunu söylemişti, ancak o zamandan bu yana Türkiye bu senaryonun ne anlam ifade ettiğini açıklamadı. Ankara daha sonrasında bu iddiayı tekrarlamadı, ancak inkar da etmedi. (KIBRIS.COM)