Site icon Londra Gazete

TOMA Londra’ya geliyor

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, Türkiye’de ‘TOMA’ olarak adlandırılan tazyikli su araçlarının Londra polisi tarafından kullanılmasına destek verdiğini duyurdu.

Belediye Başkanı Boris Johnson ve Emniyet Müdürü Bernard Hogan-Howe, tazyikli su araçlarının alımında ısrarlılar

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, Türkiye’de ‘TOMA’ olarak adlandırılan tazyikli su araçlarının Londra polisi tarafından kullanılmasına destek verdiğini duyurdu.

İçişleri Bakanı Theresa May’e bir mektup yazan Johnson, araçların kamu düzenini bozan halk hareketleri sırasında kullanılmasının planlandığını belirterek destek istedi. Daha önce öneriye sıcak bakmadığını kaydeden İçişleri Bakanı’nın onay vermesi halinde, ilk etapta 3 adet TOMA için £200 bin kaynak ayrılacak.

Toplanan 35 bin imzaya karşı araçların alınmasında ısrarcı olan Belediye Başkanı, 2011 yılında yaşanan yağma olayları gibi durumlarda Toma’ların etkili olacağını savunuyor. Belediye meclisine bilgi veren Boris Johnson, “ Kimse tazyikli su araçlarını Lodra sokaklarında görmek istemiyor. Ancak yaptığımız anketlerde gördük ki, vatandaşların yarısından fazlası bu tür güvenlik önlemlerini destekliyor. Polis yetkilileri de araçların, sıradan protesto gösterilerinde değil, yağma gibi olaylarda kullanılacağı yönünde beni ikna ettiler” dedi.

Geçen ay binlerce imza toplayarak Toma’ların alınmasına karşı çıkan muhalefet ve sivil toplum örgütleri ise polisin bu araçları kullanmasının, gösteriler sırasındaki orantısız müdahaleleri artıracağı uyarısında bulunuyor. Belediye binası önünde defalarca gösteri yapan Toma karşıtları, polisin tazyikli su ve biber gazı gibi taktiklere başvurmasına izin veren devletlerin birçoğunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde mahkûm olduğuna işaret ediyor.

 

Exit mobile version