Site icon Londra Gazete

İngiltere’de göçmen çocukların öğrenim hakkı tartışması

Milli Eğitim Eski Bakanı Nicky Morgan.

Milli Eğitim Eski Bakanı Nicky Morgan.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in içişleri bakanlığı yaptığı dönemde ülkede yasa dışı olarak bulunan göçmenlerin çocuklarının okul kayıt sırasında sona bırakılmasına yönelik yasal düzenleme hazırlığı yaptığı belirtildi.

İngiliz devlet televizyonu BBC’nin haberine göre, May’in içişleri bakanı olarak görev yaptığı geçen sene hazırlanan plan, yasa dışı göçmenlerin çocuklarının okul kayıtlarında bekleme sırasının sonuna itilmesini öngörüyor.
İngiltere’de 16 yaşından küçük çocukların, ailelerinin yasal konumu ne olursa olsun öğrenim görme hakkı bulunuyor. May’in talimatıyla hazırlanan yasal düzenlemeye göre ise okul yöneticilerinin, çocukların kaydını yapmadan önce ailelerin pasaportlarını kontrol etmesi ve yasa dışı göçmenlerin çocuklarını kayıt sırasında sona bırakması gerekiyor. Bu uygulamanın, okullardaki genel doluluk oranları göz önünde bulundurulduğunda pek çok çocuğun okul dışında kalmasına yol açabileceği kaydediliyor.

Ana muhalefetteki İşçi Partisinin gölge eğitim bakanı Angela Rayner düzenlemeyi “iğrenç” diye nitelendirerek tepki gösterdi. Hükümetin göçmenlerden sorumlu bakanı Robert Goodwill ise düzenlemenin hükümetin bugünkü politikasını yansıtmadığını söyledi.

BBC haberini başbakanlıktan “sızan” yazışmalara dayandırırken, başbakanlıktan yapılan açıklamada, “hükümetin meselelerle ilgili nihai karara varmadan önce bir dizi seçeneği değerlendirmesinin normal olduğu” ifade edildi.

May’in içişleri bakanı olduğu 2010 yılından bu yana İngiltere ülkeye gelen göçmen sayısını yüz binlerden on binlere indirmeyi hedeflerken, bu çerçevede göçmenlik yasasında katı değişikliklere gitmişti.

EĞİTİM BAKANI ENGELLEDİ, KABİNE DIŞI KALDI

BBC’nin haberini dayandırdığı yazışmalarda, dönemin eğitim bakanı Nicky Morgan, May’in yasa dışı göçmenlerin çocuklarıyla ilgili planlarına itiraz ettiği görülüyor.

Morgan, okul kayıtlarında ailelerin yasal oturum durumlarını denetlemenin pratik zorluklar doğuracağını belirtirken, uygulamanın ayrımcılık anlamına gelmesinden duyduğu endişeyi de dile getiriyor. Morgan, uygulamanın yasa dışı göçmenlerin çocuklarının kötü okullarda toplanmasına yol açacağını, bunun da çocukları radikal akımların kucağına itebileceğini savunuyor.

Morgan’ın itirazı üzerine dönemin başbakanı David Cameron’ın düzenlemeden vazgeçtiği, bunun da May’i öfkelendirdiği öne sürüldü.

Theresa May, temmuz ayında başbakanlığa gelmesinin ardından açıkladığı bakanlar kurulunda Morgan’a yer vermemişti.

23 Haziran’da yapılan referandumla Avrupa Birliğinden ayrılma (Brexit) yoluna giren İngiltere’de, referandum sürecinin en önemli tartışma konusunu ülkedeki göçmenler oluşturmuştu. Ülkede yaygınlaşan göçmen karşıtı tutumun, referandumun sonucunu belirleyen en önemli etkenlerden biri olduğu düşünülüyor. Referandumda İngiliz halkının yüzde 52’si Brexit yönünde oy kullanmıştı. (haberler.com)

Exit mobile version