Site icon Londra Gazete

Parlamentoda Şeriat Hukuku ve Adalet Konuşuldu

Joan Ryan.

Joan Ryan.

Londra merkezli Kürt Araştırmalar Merkezi/Centre for Kurdish Progress çeşitli kadın kuruluşları ve hukuk örgütleri ile ‘Şeriat Hukuku, Yasa Çoğulculuğu ve Adalete Erişim’ başlıklı ortak bir program düzenledi.

‘Şeriat Hukuku, Yasa Çoğulculuğu ve Adalete Erişim’ başlıklı programda Culture Project, One Law for All, Centre for Secular Space, Southhall Black Sisters, Iranian and Kurdish Women’s Rights Organisation ve British Muslims for Secular Democracy gibi kurumlardan konuşmacılar İngiltere’deki şeriat mahkemelerinin İslam’ı siyasileştirdiğini ve hem dini aşırıcılığa sebep olduğunu hem de Müslüman kadınları mağdur ettiğini tartıştılar.

Enfield North bölgesi İşçi Partili Joan Ryan’ın ev sahipliğini ve Centre for Kurdish Progress Direktörü Raife Aytek’in moderatörlüğünü yaptığı bu toplantı Avam Kamarası’nda gerçekleşti.Joan Ryan konuşmacılara desteklerini sunduktan sonra Türkiye’de HDP Eş Başkanlarının ve Milletvekillerinin tutuklanması konusunda Türkiye’de demokrasi ve bölgede barış açısından kaygılı olduğunu ve bu sebeple İngiltere Parlamentosu’nda tartışılması üzerine diğer İşçi Partili milletvekilleriyle teklif verdiklerini söyledi.

Konuşmacılardan One Law for All adlı organizasyonun sözcüsü Maryam Namazie Iran’daki Şeriat Mahkemelerinden kaçıp geldiğini ama İngiltere’de bu tür mahmekelere Müslümanların hala maruz kaldığını belirtti. Namazie bu mahkemelerin İngiltere yasalarına uymadığını dolayısıyla iki tür hukukun var olmasının adaletsizliğe ve eşitsizliğe yol açtığını söyledi. Şeriat konseyleri ve İslamcı organizasyonların evlilikte tecavüz ve aile içi şiddet gibi mağduriyetlere sebep olan yönelimlerini irdeleyen Namazie bu mahkemelere kadınların isteyerek gitmediklerinin İngiliz Hükümeti tarafından anlaşılması gerektiğini söyledi.

Psikolog Dr Savin Bapir-Tardy Müslüman kadınların Şeriat Mahkemeleri yüzünden yaşadıkları psikolojik travmaları izleyicilerle paylaştı. Boşanma ve aile içi şiddet sebebiyle toplum dışına itilen bu kadınların adalete ulaşamamaları ile ciddi psikolojik rahatsızlıklardan mustarip olduklarını ileten Bapır kadınların yanı sıra çocukların da mağdur olduklarını belirtti.

Centre for Kurdish Progress Direktörü Raife Aytek kadın haklarını ihlal eden ve hukukta ikiliğe sebep olan aşırı İslamcı mahkemelere karşı koalisyon kuran organizasyonlarla çalışmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti. Aytek Kurdish Progress’in çalışmalarına son hızla devam ettiğini ve gelecek haftalarda bölgedeki siyasi ve toplumsal gelişmelerin nabzını tutan programları yapacaklarını ekledi.

Exit mobile version