Site icon Londra Gazete

“Brexit için Parlamento onayı gerekiyor”

2d7c08db-9d87-43ce-921f-513acca86f7e-2060x1236

Yüksek Mahkeme kararını verdi…

“Brexit için Parlamento onayı gerekiyor”

Yüksek Mahkeme, İngiltere ve Avrupa’nın geleceği açısından tarihi önemde olan Brexit, yani Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış süreci için İngiltere Parlamentosu’nun onayının gerektiğine karar verdi. Brexit sürecini Mart-Nisan 2017’de başlatmayı öngören İngiltere Başbakanı Theresa May’in söz konusu kararı Supreme Court’a taşıması bekleniyor.

Hatırlanacağı üzere; bir grup İngiliz vatandaşı, Brexit kararının Parlamento onayı olmaksızın yürürlüğe giremeyeceğini savunarak konuyu Yüksek Mahkeme’ye taşımıştı.

Theresa May başkanlığındaki İngiltere Hükümeti ise, kendisine dış ilişkiler, savunma ve milli güvenlik alanlarında yetki veren 19. yüzyıldan kalma bir uygulamayı öne sürerek Brexit süreci için Parlamento onayına gerek olmadığını savunuyordu.

Hükümeti dava edenlerin başında; yatırım şirketi bulunan Gina Miller, Londra’da kuaförlük yapan Deir Dos Santos, People’s Challenge isimli girişim ve Fair Deal for Expats isimli kampanya grubu geliyor.

Davacılar, Parlamento onayı olmaksızın hükümetin yetkilerini kullanmasının parlamenter egemenliğe ve ülkenin anayasal düzenine aykırı olduğunu ifade ediyor.

Öte yandan, İngiltere Başbakanı Theresa May, Avam Kamarası’nda yapılan oturumda Brexit üzerine Parlamento tartışmalarına açık olduğunu söylemiş, ancak sürecin başlatılmasının Parlamentoda oylanmasına karşı çıkmıştı.

İngiltere, AB Lizbon Antlaşması’nın Birlik’ten çıkmayı düzenleyen 50. maddesini yürürlüğe soktuğu tarihte ayrılma süreci başlamış olacak. Bu sürecin en az iki yıl sürmesi bekleniyor.

Başbakan May, lideri olduğu Muhafazakar Parti’nin konferansında, Brexit sürecini büyük olasılıkla Mart-Nisan 2017’de başlatacaklarını vurgulamıştı.

Exit mobile version