Brexit sonrası yapılacak düzenlemeye göre, herhangi bir AB vatandaşı 5 yıl Birleşik Krallık’ta ikamet ederse, o kişi süresiz ikamet hakkına sahip oluyor.
İngiltere Başbakanı Theresa May, geçen hafta yaptığı açıklamasında resmi müzakerelerin 2017 Mart ayının sonlarında başlayacağını açıklamıştı. Brexit sonrası yapılacak düzenlemeye göre, herhangi bir AB vatandaşı 5 yıl Birleşik Krallık’ta ikamet ederse, o kişi süresiz ikamet hakkına sahip oluyor.
İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı araştırmalar sonucunda, 6 AB vatandaşından 5’inin yasal olarak ülkeden gönderilemeyeceği ortaya çıktı.
Son gelişmelerden sonra, şu anda Britanya’da yaşamakta olan tüm AB vatandaşlarının Brexit sonrasında ülkede kalmalarına izin verilmesi gündeme geldi. Resmi araştırma sonuçlarına göre, Britanya’da yaşayan 3.6 milyon AB vatandaşının yüzde 80’i, 2019 yılında Britanya Avrupa Birliği’nden çıkana kadar ülkede süresiz ikamet hakkına sahip olacak.
Geri kalan yaklaşık 600 bin civarındaki kişinin de ülkede kalmalarına imkan tanınması planlanıyor. Bazı kabine bakanlarının ‘The Daily Telegraph’ gazetesine yaptığı açıklamalara göre, söz konusu AB vatandaşlarına süresiz ikamet hakkı verilecek. Böyle bir politika yürütülmesi halinde bunun büyük tartışmalara yol açması bekleniyor. Başbakan Theresa May, Brexit müzakereleri başlamadan önce Britanya hükümetinin planlarını açığa çıkarmaması gerektiğini söyleyerek, şu anda Britanya’da yaşayan AB vatandaşlarının haklarını garanti etmeyi reddetmişti.
Başbakan, geçen hafta yaptığı açıklamasında resmi müzakerelerin 2017 Mart ayının sonlarında başlayacağını açıklamıştı. Yasaya göre, herhangi bir AB vatandaşı 5 yıl Birleşik Krallık’ta ikamet ederse, o kişi süresiz ikamet hakkına sahip oluyor. İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı araştırma sonuçlarına göre Britanya’nın resmi olarak AB’den ayrıldığı tarihte, şu anda ülkede yaşayan AB vatandaşlarının yaklaşık yüzde 80’i zaten süresiz ikamet hakkına sahip olacak.
The Daily Telegraph gazetesinde yazılanlara göre güvenilir bir kaynak, “tabii ki diğerlerinin de ülkede kalmalarına izin verilecek. Bu konuda bir şüphe yok. Yalnızca bunu nasıl yapacağımız konusunda bir çözüm üretmemiz gerek” şeklinde bir açıklamada bulundu. Kabine görevlisi başka bir kaynaktan yapılan açıklama ise şu şekilde: “Britanya’da kalmalarına izin verilecek. Ancak, yurtdışındaki Britanya vatandaşlarının da aynı haklara sahip olması konusunda AB ile gerekli anlaşmaların yapılması önemli.”İçişleri Bakanlığı halen Britanya’da yaşamakta olan AB vatandaşlarının kesin sayısını ve ne kadar süredir burada olduklarını bulmaya çalışıyor.
Brexit sonrasında ülkede ikamet eden tüm AB vatandaşlarına süresiz ikamet hakkı verilmesine yönelik planlar henüz başlangıç aşamasında ve bu planlar, AB göçmenlerinin Brexit öncesinde Britanya’ya akın etmesi gibi endişelerin oluşmasına yol açabilir. Bazı yetkililer, hükümetin yeni gelecek kişiler için bir tarih sınırlaması getirmek zorunda kalabileceğine inanıyor.