Site icon Londra Gazete

Blair’den aktif siyasete dönme sinyali

 

İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair, aktif siyasete dönebileceğinin sinyalini verdi.

İngiltere’de 1997-2007 yıllarında başbakanlık yapan Blair, Esquire dergisine verdiği röportajda, siyasete dönmeyi düşünebileceğini ancak nasıl bir rol üsteleneceğini şimdilik bilmediğini belirtti.

Muhafazakar Parti iktidarında İngiltere’nin bir “tek parti devleti” haline geldiğini savunan Blair, siyasette merkezi temsil eden bir alternatife ihtiyaç olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Liderliğini yaptığı İşçi Partisinin aşırı sola kaydığına dikkati çeken Blair, şunları kaydetti?

“Ülkenin önündeki seçenekler Avrupa Birliğinden sert bir sekilde çıkmaya hazırlanan Muhafazakar Parti ile bizi 1960’lara geri götürecek bir dizi politika öneren aşırı sol bir İşçi Partisi ise bu İngiliz siyaseti için trajedidir.”

“İngiltere bugün bir tek parti devleti. Yanlış giden birşeyler var.” ifadelerini kullanan Blair, “(Siyasette) Benim için bir rol var mı, bilmiyorum. Bütün söyleyebileceğim siyasetin bu noktaya gelmiş olduğu. Bu konuda kaygılı mıyım? Evet. Bu durum beni motive ediyor mu? Evet. Buradan nereye varırım? Tam olarak ne yaparım? Bu ucu açık bir soru.” değerlendirmesinde bulundu.

1994’de liderliğine seçildiği İşçi Partisini merkez solda konumlandıran Blair üst üste 3 seçim kazanarak 10 yıl başbakanlık yaptı. Ancak Blair İngiltere’nin 2003 yılında ABD öncülüğünde Irak’ın işgaline katılmasında oynadığı rol nedeniyle kamuoyunun büyük tepkisini çekmişti. Blair, işgaldeki rolü etrafındaki tartışmalar nedeniyle oluşan kamuoyu baskısı karşısında 2007’de hem başbakanlıktan hem de İşçi Partisi liderliğinden istifa etti.

Blair’in Irak’ın işgaline giden süreçteki rolüyle ilgili resmi soruşturmanın sonucunda geçen temmuz ayında açıklanan Chilcot Raporu’nda İngiliz siyasetçinin dönemin ABD Başkanı George Bush’la özel yazışmalarına yer verilmişti. Yazışmalarla Blair’in Bush’a İngiliz Parlamentosunun onayını beklemeksizin kayıtsız şartsız destek sözü verdiği görülmüştü.

Blair, 2007’de başbakanlık görevini bıraktıktan sonra iş hayatına atıldı. Çok uluslu şirketler ile bazı ülkelere danışmanlık hizmeti veren Blair’in eski bir başbakan olarak ekonomik faaliyetleri de İngiliz kamuoyunda eleştirilere yol açtı.

Başbakanlık görevini bıraktıktan sonra Blair, uluslararası diplomaside de rol aldı. 8 yıl süreyle Ortadoğu Dörtlüsü Temsilciliği yapan Blair, bu görevden geçen yıl istifa etti.

Blair sonrasında bir daha seçim kazanamayan İşçi Partisi, geçen yıl yapılan genel başkanlık seçiminde Jeremy Corbyn’in bu göreve gelmesiyle sol bir söylemi benimsedi. Demiryollarının kamulaştırılması gibi politikalarla kamuoyu karşısına çıkan Corbyn’e karşı parti içindeki Blair taraftarları sert bir muhalefet benimsedi. Ancak Corbyn geçen ay yapılan parti kongresinde üyelerin ezici bir çoğunluğunun oyu ile yeniden genel başkan seçildi.

Siyasi gözlemciler, 63 yaşındaki Blair’in aktif siyasete dönme sinyali vermesinin İşçi Partisi içinde Corbyn’e karşı merkez solu temsil eden güçlü bir alternatif lider adayı bulunamamasından kaynaklandığı yorumunu yapıyor. (Haberler.com)

Exit mobile version