Site icon Londra Gazete

Tam bağımsız ve egemen bir İngiltere

theresa-may

İngiliz gazetelerinde, Başbakan Theresa May’in AB’den çıkılması için sürecin Mart 2017’de başlatılacağına dair açıklamaları geniş yer kaplıyor.

İngiltere 23 Haziran’da Avrupa Birliği’nden çıkılıp çıkılmamasını oylamak için sandık başına gitmiş, oy kullananların yüzde 52’si AB’den ayrılmayı (Brexit) tercih etmişti.

Financial Times, İngiltere’deki AB referandumu sonrası David Cameron’un istifasıyla başbakan olan Theresa May’in, AB’den çıkış süreciyle ilgili ilk önemli açıklamasını yaptığına dikkat çekiyor.

FT, May’in yaptığı “tam bağımsız ve egemen bir İngiltere” vurgusunu, Avrupa ortak pazarından tamamen çıkma arzusunun net bir işareti olarak yorumluyor.

Theresa May’in Muhafazakar Parti’nin yıllık kongresinde yaptığı konuşmada, göçmenler konusunda İngiltere’nin “tam kontrolü” eline alacağını ve Avrupa Adalet Divanı’nın hükümlerini kabul etmeyeceklerini söylediğina dikkat çekiliyor.

Gazeteye konuşan AB’li bir diplomat “May egemenliği geri kazanmanın çok değerli olduğunu vurguluyorsa, ekonomik karmaşanın da bedelini ödemeye hazır olmalı” diyor.

Çıkış sürecinin Mart 2017’de başlaması durumunda İngiltere’nin Mart 2019 sonunda birlikten resmen ayrılabileceği belirtiliyor.

Guardian gazetesi, Avrupa Konseyi’nin May’in açıklamalarına yönelik tepkisine yer veriyor.

Konseyin zamanlamanın netleşmesini memnuniyetle karşıladığı, diğer AB ülkelerinin İngiltere ile yapılacak müzakerelerde “kendi çıkarlarını korumaya hazır” olduğunu belirttiği aktarılıyor.

Zamanlamanın netleşmesine Almanya ve İtalya Başbakanlarının da olumlu tepki verdiği ifade ediliyor.

Times ise May’in AB liderlerinden, müzakerelerden önce hazırlık süreci istediğini belirtmesini, İngiltere Başbakanı’nın müzakerelerde “küöük düşmekten korkması” olarak yorumluyor.

Haberde gelecek yıl Almanya ve Fransa’da yapılacak olan genel seçimlerde, seçmenin, kendi liderlerine İngiltere’nin cezalandırılması için baskı yapabileceğine dikkat çekiliyor.

Daiy Telegraph ise May’in “Ekonomik başarı için Avrupa’dan öteye bakmalıyız” sözlerini manşete taşıyor ve İngiltere’nin Çin, Hindistan ve Singapur’un da içinde olduğu 8 ülkeyle serbest ticaret anlaşmaları yapmaya hazırlandığını duyuruyor. (BBC Türkçe)

Exit mobile version