Site icon Londra Gazete

Boris-Clooney arasında mermer kavgası

johnson-clooney

Ünlü sinema oyuncusu George Clooney’nin 2. Dünya Savaşı sırasında sanat eserlerinin Nazi yıkımından kaçıran uluslararası bir ekibi konu alan ‘The Monuments Man’ filminin galasında ‘British Museum’da bulunan  Elgin mermerlerinin Yunanistan’a iade edilmesi sanırım en doğru adım olur’ demesi İngiltere’de tepkiyle karşılandı.

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson İngilizce’de ‘ölçüyü kaçırmak, aklını kaybetmek’ gibi anlamlarda kullanılan ‘your marbles’ deyimine atıfta bulunan Johnson, ‘birilerinin George Clooney’nin mermerlerini tedavi etmesi gerekiyor” dedi. Boris Johnson, 2 bin 500 yıllık antik çağ eserlerinin Atina’ya iade edilmesi fikrine şiddetle karşı çıktığı açıklamasında, Nazilerin 2.Dünya savaşı sırasında İngiltere’yi işgal edebilseler, British Museum’u da yağmalamayı planladıklarını hatırlattı. “Naziler Elgin mermerlerini çalmış olsalardı Atina’ya mı iade edeceklerdi?” diyen Boris Johnson, eserlerin Londra’nın kültürel hazinesi olduğunu vurguladı. George Clooney ise sadece basın toplantısı sırasında yöneltilen yüzlerce sorudan birisine yanıt verdiğini belirterek, bu konuyu açık bir tartışmaya çevirmek istemediğini söyledi.

Büyük bir bölümü Antik Çağ’ın en büyük heykeltıraşlarından Phidias tarafından yapılan ‘Elgin Mermerleri’, 1800’lü yılların başlarında Akropol’deki Parthenon Tapınağı’ndan sökülerek Londra’da taşındı. Yunanistan, British Museum’da sergilenen mermerlerin iadesi için İngiltere’ye çağrıda bulunuyor.

Exit mobile version