Site icon Londra Gazete

İngiltere’de Libya’ya müdahale raporu

_91187708_df4b705f-477b-4698-843b-b3618d427981

İngiltere’de basının bugün en geniş yer verdiği konulardan biri, İngiltere’nin Libya’ya müdahalesi hakkında hazırlanan parlamento raporu.

Parlamentonun Dış İlişkiler Komitesi tarafından hazırlanan rapora göre, eski Başbakan David Cameron Libya operasyonuna düzgün bir istihbarat analizi olmadan girişti, açıklanmayan bir rejim değişikliği amacına meyletti ve Muammer Kaddafi devrilmesinden sonra ülkenin yeniden inşasına yardımcı olmak gibi ahlaki bir sorumluluktan kaçındı.

Rapora göre yapılan bu hatalar da, ülkenin iç savaşın eşiğindeki bir iflas etmiş devlete dönüşmesin neden oldu.

Guardian raporun, ABD Başkanı Barack Obama’nın İngiltere ve Fransa’nın Kaddafi’nin devrilmesinin ardından Libya’ya ilgilerini kaybettikleri iddiasını da destekler nitelikte olduğunu yazıyor.

Guardian’ın yer verdiği raporun sonuç cümlelerinde ise şu ifadeler yer alıyor;

“Fransız, İngiliz ve Amerikan müdahalesi siyasi ve ekonomik bir çöküşü, milisler arası ve aşiretler arası savaşı, insani ve göçmen krizlerini, yaygın insan hakları ihlallerini ve Kaddafi rejiminin silahlarının bölgeye yayılıp IŞİD’in Kuzey Afrika’da büyümesine yol açtı. Eski Başbakan David Cameron, Ulusal Güvenlik Konseyi’ndeki kararlarıyla uygun bir Libya stratejisi geliştirilmemesinin nihai sorumlusudur.”

LİBYA’DAN ALINACAK DERSLER

Daily Telegraph “Libya’dan alınacak dersler” başlıklı başyazısında konuyu ele alıyor. Dikkat çeken satırlar şöyle;

“Irak Savaşı’ndan ders aldığında ısrar eden Cameron, Libya konusunda İngiltere’nin BM Güvenlik Konseyi’nin tam desteğine sahip olduğuna vurgulamayı ve Kaddafi’nin Bingazi’deki binlerce hükümet karşıtı göstericiyi katliamdan geçirmesini önlemek için askeri müdahalenin hayati önemde olduğunu söylemeyi seviyordu. Ancak Dış ilişkiler Komitesi’nin raporu Cameron’ın haydut ülkelere müdahale için geliştirdiği yeni paradigmanın Tony Blair’in Irak Savaşı argümanları kadar kusurlu olduğunu açıkça gösterdi. Rapora göre müdahale kararı doğru istihbarata dayanmıyor, Bingazi’deki sivillere yönelik tehdit abartılıyor ve hükümetin isyancı güçlerin önemli bölümünün İslamcı savaşçılar olduğunu kavramadığı anlaşılıyor. Başbakan Theresa May’in raporu iyice incelemesini tavsiye ediyoruz. Henüz İngiltere’nin gelecekteki küresel problemlere nasıl tepki vereceği konusundaki görüşlerini açıklamadı. Ancak Suriye gibi yerlerdeki savaşlar haber başlıklarını işgal etmeye devam ederken, İngiltere’nin askeri bir tepki vermesi gerekirse, Blair ve Cameron’ın hatalarını tekrarlamaması hayati önemde.” (BBC Türkçe)

Exit mobile version