Dünyanın 160 ülkesinde, 5 yaştan 19 yaşa kadar öğrencilere yönelik eğitim müfredatları hazırlayan Cambridge Uluslararası Sınavlar Merkezi, öğrencilerin lise eğitiminden mezun olduklarında iş dünyasına daha hazır olmasını ve yeterlilik anlamında kendine güvenen bireyler olarak hayata atılmalarını hedefliyor. Dünyanın birçok ülkesinde milli eğitim bakanlıklarıyla birlikte çalışan ve ihtiyaçları olan eğitim müfredatını, ülkelerin ulusal kimlik ve kültürlerine bağlı kalarak uygulayan Cambridge Uluslararası Sınavlar Merkezi’nin hazırladığı müfredatı dünyada 10 binden fazla okul esas alıyor.
“YABANCI EĞİTİM MÜFREDATI UYGULAMAK ÇÖZÜM DEĞİL”
Geçen günlerde Türkiye’yi ziyaret eden ve Türkiye’de Cambridge Uluslararası Sınav Merkezi’nin müfredatını uygulayan okullarla Merkezi’n CEO’su Micheal O’Sullivan, eğitim müfredatını tamamen yabancı bir müfredatla değiştirmenin çözüm olmadığını, eğitim sistemlerinin mutlaka ulusal kimliği ve kültürleri barındırması gerektirdiğini belirtti. Sözlerine yüzde 100 doğru bir eğitim modeli olmadığını söyleyerek devam eden CEO O’Sullivan, “Bir ülke eğitim sistemini iyileştirmek istiyorsa bunu tamamen yabancı bir müfredatı uygulayarak sağlayamaz. Her eğitim sistemi bünyesinde ulusal kimliği ve kültürü de barındırmalı. Uluslararası eğitim modelleri de tamamen dışlanmamalı, milli eğitim müfredatıyla entegre bir hale getirilmeli” dedi.
“KENDİNİZE GÜVENİN”
Eğitim sisteminin iyi olmamasını üç temel nedenle açıklayan Micheal O’Sullivan, “Gözlemlerime dayanarak, eğitim sisteminin ülkeler tarafından yeterli görülememesini üç temel nedenle açıklayabilirim. Bunlardan birincisi, iyinin hiçbir zaman iyi kabul edilmediği küresel bir dünyada yaşamamız. İkincisi, değişen topluma sunulacak eğitimin de değişime olan ihtiyacı ve üçüncüsü ise, ailelerin çocuklarına kendilerinden çok daha iyi eğitim sağlamak istemesi” şeklinde konuştu.
Dersin en iyi ders sırasında öğrenileceğinin altını çizen O’Sullivan, Türkiye’de eğitim alan öğrencilere tavsiyelerde de bulundu. Öğrencilerin arkadaşlarından çekindikleri için İngilizce konuşmaktan kaçındıklarını, çevresinden duyduklarıyla matematikten soğuduğunu belirten CEO O’Sullivan, “Öğrencilere en büyük tavsiyem, sadece bir süreliğine arkadaşları veya çevresi onlara gülecek diye, ömürleri boyunca bir daha öğrenme fırsatı veya zamanı bulamayacakları bilgileri öğrenmekten vazgeçmesinler ve kendilerine güvenerek hareket etsinler” dedi.
Dünyanın 160 ülkesinde, 10 binden fazla okulda Cambridge Uluslararası Sınavlar Merkezi’nin müfredatının uygulandığını belirten O’Sullivan, Türkiye’de de 31 okulda bu müfredatın uygulandığını ve 2016 yılı sonuna kadar 40 okulun bu müfredattan faydalanmalarını beklediklerini söyledi.
ÜLKELERİN KÜLTÜRLERİ ÖNEMLİ
Uluslararası bir müfredat uygulamalarına rağmen ülkelerin ulusal kimlik ve kültürlerine çok önem verdiklerinin altını çizen Cambridge Uluslararası Sınavlar Merkezi Avrupa ve Türkiye Bölge Müdürü Burcu Benderli, “Bu nedenle Türk eğitim müfredatıyla bizim uyguladığımız müfredat arasında da benzerlikler olduğunu söyleyebilirim. Türkiye’de bizim uyguladığımız müfredattan mezun olmuş 5 binden fazla öğrenci var ve bu öğrenciler çoğunlukla İngiltere, Kanada, ABD, Kanada, Almanya ve Hollanda üniversitelerinde yükseköğrenim hayatlarına devam etmeyi tercih ediyorlar” dedi.
İngiltere’nin eğitim sistemiyle Türkiye’deki eğitim sisteminin farklılıkları hakkında da bilgi veren Benderli, “Londra’daki bir liseden mezun olmuş bir öğrenciyle, Manchester’daki bir liseden mezun olan bir öğrenci neredeyse aynı eğitimden geçmiştir. Bu sebeple İngiltere’de öğrenciler üniversiteye direkt geçiş sağlayabiliyor. Türkiye’de ise 11 ve 12’nci sınıfta genel bir lise değerlendirme sınavı yapılmadığı için bir üniversite sınavının yapılmasını oldukça normal karşılıyoruz” dedi. (Hürriyet)