Brexit sonrası hem ekonomik hem de siyasi hareketlenmelerle gittikçe belirsiz bir tablonun hâkim olduğu Britanya gündeminde, bir uzman görüşüne göre AB’den çıkma kararı tetiklenmeyebilir.
Durumla ilgili analizini Standard’a sunan London School of Economics (LSE) profesörü Jo Murkens, Britanya’nın içinde bulunduğu durumun siyasi anlamda Brexit’i geçersiz kılabileceğini belirtti. Bunun sebepleri arasında, önümüzdeki Ekim ayında seçilecek hiçbir başbakanın Brexit sürecini yönetmek istememesi ve Kuzey İrlanda ve İskoçya’nın AB’de kalma yanlısı oyu üzerine “2’de 2” kuralını tetiklemesiyle kararın parlamentoda olduğunu açıklandı. Dr Murkens, Britanya’nın dört büyük bölgesi olan İskoçya, Kuzey İrlanda, Galler ve İngiltere’nin herhangi bir referandumda “2’de 2” kalması durumunda referandumların siyasal anlamdaki bağlayıcılıklarının düşebileceğini söyledi.
Anayasa hukuku ve İskoç bağımsızlığı üzerine uzman olan Dr Murkens, “Brexit yanlıları ülkelerini geri almaya dair bir kampanya ile referandumu kazandılar ancak Brexit gerçekleşirse geri alınacak bir ülke kalmayacak” dedi ve “Britanya’nın AB’den ayrılması sonrası ayakta kalabilmesi için hiçbir garantisi ve dayanağı yok” diyerek sözlerine devam etti.
Önümüzdeki sonbahara kadar ciddi kararların alınmaması beklenen Brexit sürecinde, söz parlementonun oyuna giderse, belki Brexit Britanya ülkenin başarısız referandumlarından biri olarak tarihe geçebilir.