Site icon Londra Gazete

10 gün kala İngiltere’de halkın 3’te 1’i kararsız

AB

İngiltere, 23 Haziran’daki Avrupa Birliği (AB) üyeliği referandumuna hazırlanırken, yapılan bir kamuoyu araştırması seçmenlerin yüzde 30’una yakın bir kesiminin kararsız olduğuna işaret ediyor.

London School of Economics (LSE) üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, referandumun hangi yönde sonuçlanacağının belirsiz olduğuna da işaret ediliyor.

Araştırmaya göre referandumun sonucu, son bir buçuk haftada tarafların ikna kapasitelerine bağlı olacak.

Araştırmanın sonucunda, seçmenlerin yüzde 44’ü AB içinde kalma yüzde 42’si ise ayrılmadan yana oy kullanacağını söylüyor.

Yüzde 13’ü ne yönde oy kullanacaklarını bilmediklerini söylerken, araştırmada kullanılan psikolojik analiz metodları son hafta içinde fikrini değiştirebileceklerin oranının yüzde 30’a kadar yükselebileceğine işaret ediyor.

SON BİR HAFTA BELİRLEYİCİ OLACAK

LSE’nin yürüttüğü çalışmada, İngiltere dahil 25 ülkedeki seçmenlerin davranış biçimleri incelenerek seçmenlerin referanduma kadar fikir değiştirme olasılıkları hesaplanmaya çalışıldı.

Raporda, “İncelemelerimiz sonucunda, tutarlı bir şekilde seçmenlerin yüzde 20 ila 30’unun son hafta içinde fikir değiştirebildiğini ortaya koyuyor” deniyor.

LSE’nin araştırmasının başında bulunan Profesör Michael Bruter, kamuoyu araştırmasının, referandum sonucunun belirsiz olduğunu söylüyor.

Bruter’in seçmenlerin neden son hafta içinde fikir değiştirdikleri ile ilgili açıklaması ise şöyle: “Son hafta, seçim kampanyasında duyguların en yükseğe çıktığı bir dönem ve siyasetle gerçekten ilgili olmayan birçok insan, oylama ile ilgili tartışmalara ancak bu hafta içinde ilgi gösteriyor.”

Raporun bulgularına göre AB üyeliğinden ayrılmama yönündeki argümanların, ayrılığı savunan bazı seçmenler nezdinde dahi daha güçlü.

BAHİSLERDE ‘AB’ DE KALALIM’IN ŞANSI AZALIYOR

Öte yandan İngiltere’de faaliyet gösteren Betfair şirketi, referandum sonucu için oynanan bahislerde oranların son bir hafta içerisinde ‘AB’den çıkalım’ diyenler lehine önemli ölçüde değiştiği açıklandı.

Şirket, ‘Kalalım’ sonucunun geçen haftaki yüzde 78’lik oranından yüzde 64’e kadar geri çekildiğini söyledi.

Referandum öncesinde Türkiye’nin AB’ye olası üyeliği konusu da hem ‘Çıkalım’ hem de ‘Kalalım’ kampının gündeminde.

Haftasonu BBC yayınına katılan Başbakan David Cameron, ‘Çıkalım’ kampının “Türkiye AB’ye üye olursa milyonlarca Türke vizesiz seyahat imkanı tanımak zorunda kalacağız” tezini ‘safsata’ olarak niteledi.

Cameron Türkiye’nin mevcut şartlar altında daha on yıllar boyunca AB üyesi olamayacağını ifade etti.

İngiltere Başbakanı daha önce de Türkiye’de reformların geriye gittiğini ve bu gidişle ülkenin ancak 3000 yılında AB üyesi olabileceğini söylemişti. (BBC Türkçe)

Exit mobile version