İngiltere’nin Avrupa Birliği’nde kalıp kalmayacağının oylanacağı 23 Haziran’daki referandum öncesinde Türkiye tartışması alevlendi.
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nde kalıp kalmayacağının oylanacağı 23 Haziran’daki referandum öncesinde Türkiye tartışması alevlendi.
Referandumda AB’den ayrılma yönünde kampanya yürüten blok, “Türkiye’nin yakında AB’ye üye olmasıyla, Türkiye vatandaşlarının ulusal güvenliğe tehdit oluşturacağını” öne sürdü.
“Vote Leave” (Ayrılığa Oy Ver) bloğu, yarından itibaren Türkiye’yi kampanyalarının ana temalarından biri haline getirecek bir poster kullanmaya başlayacak.
AB pasaportunun, Avrupa Birliği’ne açılan bir kapı olarak resmedildiği posterde, “Türkiye (nüfusu 76 milyon) AB’ye katılıyor. Ayrılğa Oy Ver, denetimi yeniden eline al” deniyor.
Kampanya grubunun açıklamasında, Türkiye’de suç ve silah bulundurma oranlarının yüksek olduğu öne sürülüyor, “Türkiye’de doğum oranı o kadar yüksek ki, sadece sekiz yıl içinde, İngiltere nüfusuna Türkiye’den bir milyon kişi katılabilir” ifadesi yer alıyor.
Açıklamada şöyle deniyor:
“Bu durum sadece kamu hizmetleri üzerinde baskı oluşturmakla kalmayacak, İngiltere’nin ulusal güvenliğine yönelik tehdit de oluşturacak. Türkiye’de suç oranı, İngiltere’dekinden çok daha yüksek. Silah tasarrufu çok daha yaygın. AB’nin serbest dolaşım yasaları nedeniyle, hükümet, Türk suçluların İngiltere’ye girmesini engelleyemeyecek.”
ÖNYARGILAR KÖRÜKLENİYOR
Guardian’a göre Hükümet, Türkiye’nin AB üyeliğinin yakında gerçekleşmesinin beklenmediğini vurgulamasına rağmen, Savunma Bakanlığı müsteşarı Penny Mordaunt “23 Haziran’da İngiltere’nin AB’de kalmasından yana oy kullanmak, yakında AB’ye katıldıklarında burada özgürce dolaşmasına oy vermek demektir” dedi.
Gazete, bu açıklamaların ardından Vote Leave’in “önyargıları körüklemekle” suçlandığını aktardı.
Eski Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Trevor Phillips, Vote Leave’i “çaresizlik içinde manevralar yapmakla” suçladı ve “Göçmenlik konusunun kampanyada tartışılması gerekir. Ancak Vote Leave’in son saldırısı, seviyeyi iyice aşağıya çekmiştir. Burada doğrudan önyargıları hedef aldıklarına kuşku yok. Buradaki oldukça büyük, yasalara uyan, çalışkan Türk toplumunun bunları duyunca ne hissedeceklerini tasavvur edemiyorum” dedi.
Avrupa Bakanlığı müsteşarı David Lidington da, “Türkiye ve Arnavutluk’un beş yıl içinde AB üyesi olacağını söylemek tamamen fantezidir” diye konuştu.
Guardian, Londra’da yaşayan bazı Türkiye kökenlilerin, Türkiye vatandaşlarının “tehdit” olarak gösterilmesine tepki gösterdiklerini aktardı.
Başbakan David Cameron da, Vote Leave’in kampanyasında Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili yanıltıcı bilgiler verdiğini savunarak şunları söyledi:
“Mevcut hızıyla Türkiye’nin üyeliği 3000 yılını bulur. Bunun gerçekleşmesi ihtimali bile onlarca yıl alacak ve o zamanda bile hayır diyebilecek durumda olacağız. Ingiltere ve diğer AB ülkelerinin herhangi bir ülkenin üyeliğini veto hakkı var. Ancak onlar, Türkiye’nin üyeliğini engelleyemeyeceğimiz için AB’den çıkma yönünde oy kullanılmasını istiyorlar. Bu doğru değil.”
Vote Leave kampanyasına, Adalet Bakanı Michael Gove öncülük ediyor. Beş bakan bu kampanyaya destek veriyor.
Başbakan David Cameron ve 16 bakan ise İngiltere’nin AB’de kalmasını istiyor
SON ANKET
Observer gazetesi için yapılan yeni bir anket, referanduma katılanların yüzde 44’ünün İngiltere’nin AB’den kalmasından yana oy kullanacağına işaret ediyor.
Bu ankete göre, İngiltere’nin AB’den çıkmasını isteyenlerin oranı yüzde 40, kararsızların oranı da yüzde 14.