Site icon Londra Gazete

Miliband ucuz iş gücüne karşı

miliband

Britanya’da ana muhalefetteki İşçi Partisi, bu yıl Mayıs ayındaki seçimler yaklaştıkça vaatlerini dillendirmeye başladı. Partinin lideri Ed Miliband, iktidara gelmeleri halinde enerji fiyatlarını sabitleyeceklerini açıklamasının ardından, seçimleri kazanmaları halinde ucuz işgücüne izin vermeyeceklerini duyurdu.

Düşük vasıflı iş gücünün İngiltere’de yaşam standardının düşmesine sebep olduğuna işaret eden Miliband, firmaların kadrolu çalışanlarına vereceği maaştan daha düşük ücretle ajans aracılığıyla çalışanları işe almasına izin veren yasal boşluğu ortadan kaldıracaklarını taahhğt etti. Miliband’ın bu ifadeleri, 2004’te Doğu Avrupalı göçmenlere Britanya’nın sınırlarını açtığı için çok eleştiri alan İşçi Partisi’nin göçmenlere karşı tutumunu değiştirmeye çalıştığının iddia edilmesine neden oldu. İşveren örgütü CBI’da Miliband’ın yasal olan bir uygulamayı hedef alarak aslında birçok insanın işini riske attığını ileri sürdü.

Görüşlerini The Independent gazetesinde bir makale ile duyuran Ed Miliband, UKIP lideri Nigel Farage’ı da sert sözlerle eleştirdi. İngiliz siyasetinde göçmenlere karşı en sert tutumu gösteren UKIP lideri, bir süre önce Britanya’nın göçmenlik problemine çözüm bulana kadar beş yıllık bir göçmenlik yasağı getirmesini ve yeni gelen göçmenlerin beş yıl boyunca sosyal yardımlardan faydalanamamasını teklif etmişti. Farage’ın tutumunu eleştiren Miliband ise,  sınır kontrollerinin önemli olduğunu kabul ettiklerini ancak asıl problemin ucuz iş gücünü istismar eden şirketler olduğunu savundu.

“Ülkemizin kronik problemi olan ucuz iş gücüne olan bağlılığını değiştirmeliyiz” diyen Miliband asgari ücretten daha düşük maaşla işçi çalıştıran şirketleri engellemeden ülkedeki yaşam standardı düşüşünü durdurmanın imkansız olduğunu söyledi.

AJANS İŞÇİLERİ DAHA UCUZA ÇALIŞIYOR

İşçi partisi lideri, iş bulma ajanslarının açık pozisyonları sadece yurt dışındaki adaylara duyurduğunu, bölgedeki vatandaşların iş ilanlarından haberdar bile olamadığını ileri sürüyor. Adil bir iş piyasasından bahsetmenin mümkün olmadığını vurgulayan Miliband’ın bu konudaki önerileri ise şöyle : Asgari ücrete uymayan firmalara verilen para cezalarını yükseltmek. İş bulma aracı firmaların sadece yabancı çalışan bulma politikalarını yasaklamak. Tarım şirketlerinin konaklama temin ettiği sürece işçilere daha az maaş ödemesini yasaklamak.

Miliband ayrıca şirketlerin ajanslar aracılığıyla çalışanlara firma çalışanlarından daha az maaş vermesine izin veren yasal boşluğu düzelteceğini de ekledi. İşverenlerin tepkilerine rağmen sendikalar, ajans aracılığıyla buldukları işlerde çalışan işçilerin, kadrolu işçilerden ortalama haftada 135 sterlin daha az maaşla çalıştığına dikkat çekiyor. Miliband’ı destekleyen sendikalara göre İngiltere’de yaklaşık 300 bin kişinin asgari ücretten daha düşük maaşla çalışıyor.

Exit mobile version