Site icon Londra Gazete

İngiltere’de emeklilik yaşı nereye gidiyor?

DSC_6861

İngiltere emeklilik sisteminde yapılan ve yapılması planlanan değişiklikler milyonlarca emekçiyi yakından ilgilendiren en önemli konuların başında geliyor.

Türkçe konuşan toplumları da yakından ilgilendiren emeklilik yasası ve değişliklerini tanınmış mali müşavir Münir Tatar ile konuştuk. Londra Gazete’ye konu hakkında açıklamalarda bulunan Münir Tatar, emeklilik yaşının önümüzdeki yıllarda yeniden yükseltileceğini bunun da yapılan istatistikler sonucu insanların yaşama sürelerinin uzamasına bağlı olduğunu ifade etti.

“İstatistiklere göre bugün doğan bir bebek 100 yaşına dek yaşayacak. 100 yaşına kadar yaşayacak biri 65 yaşında emekliye ayrılırsa 35 yıl devletten emeklilik maaşı ve çeşitli yardımlar alacak. Bu uzun dönemli emeklilik maaşı ve çeşitli yardımları ödemeyi devlet bütçesi kaldıramaz.” diyen tanınmış mali müşavir Tatar, emeklilik maaşlarının Avrupa ülkeleri ekonomileri için bir kambur haline geldiğini söyledi. “Finanse edilmesi gereken Ulusal Sağlık Hizmetleri var, bir de emeklilik kamburu ki Avrupa kaldıramaz artık; dolayısıyla emeklilik yaşının yükseltilmesi normaldir.” diye sözlerine devam eden Tatar, “İnsan hayatı uzadıkça emeklilik yaşının yükseltilmesi normaldir; kapitalist sistem bu şekilde çalışır.” dedi.

KKTC’DEKİ EMEKLİLİK SİSTEMİ AVRUPA’YA UYMAZ

Mali müşavir Münir Tatar, çoğu Kıbrıslının İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerindeki ortalama emekli maaşı 800 sterlinden memnun olmadığını, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki ortalama 3 bin 200 lira emekli maaşının daha cazip olduğunu belirtti. KKTC’deki emeklilik sisteminin Avrupa’ya uygulanması halinde tüm üye ülkelerin Uluslararası Para Fonu’na (IMF) milyarlarca sterlin değerinde borçlu konuma düşeceğini ifade eden Münir Tatar, “KKTC’de 40 yaşında herkes emeklidir çünkü Türkiye’dir onun parasını ödeyen. Bir kişi 40 – 45 yaşında emekliye ayrıldıktan sonra tekrar hükümette veya başka bir yerde görev alır ve 60 yaşına geldiğinde ikinci kez emekli olur. Ama Avrupa’da olamaz böyle bir şey.” dedi.

EN KARLI EMEKLİLİK YATIRIMI GARYİMENKULDÜR

Devlet emeklilik sisteminin yanı sıra özel emeklilik yatırımlarının da revaçta olduğu bu dönemde insanların özel şirketler ve onların kendi kanunlarına karşı dikkatli olmasını gerektiğini belirtip, en karlı emeklilik yatırımın gayrimenkul alımı olduğunu vurguladı. Mali müşavir Tatar, bu konuda “Özel emeklilik şirketlerinin binlerce kanunu var. Performansa, dünya ekonomisine, borsa hisselerinin büyüme ve küçülmelerine gören söz konusu şirketler batabilir, bu nedenle özel emeklilik şirketlerine yapılan yatırımlar da risklidir. Dolayısı ile emeklilik tuğladır. Parayı tuğlaya yatıracaksın. Bilhassa Londra’da gayrimenkule yatırım yapılmalı. Hem gelir getirir, hem değeri artar, hem de gelecek nesle bir şey bırakmış olursun.” dedi.

İngiltere’nin Çalışma ve Emeklilik Bakanı Iain Duncan Smith’in geçtiğimiz hafta sürpriz bir şeklide görevinden istifa etmesinin ardından yerine Muhafazakar Partili Stephen Crabb atandı. Henüz emeklilik konusunda bir açıklama yapmayan yeni Bakanın konu hakkındaki politikaları ve düşünceleri ise merak konusu.

Exit mobile version