Site icon Londra Gazete

Finansta, Türkiye-Britanya işbirliği konuşuldu

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Roger Morre ve Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç de, İstanbul'daki konferansta birer konuşma yaptı.

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore ve Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç de, İstanbul’daki konferansta birer konuşma yaptı.

“Finansal Hizmetlerde Türkiye-Birleşik Krallık İşbirliği” projesi kapsamında “bugün başlayan uluslararası konferansta, Türkiye‘nin finansal hizmetlerdeki “bölgesel liderlik potansiyeli”ne dikkat çekildi.

Birleşik Krallık Hükümeti tarafından yürütülen projenin “Sigorta, Emeklilik ve Varlık Yönetimi’nde Fırsatları Büyütmek” başlığı altında gerçekleşen toplantısında, İstanbul‘un finans merkezi haline gelmesi amacıyla iki ülkenin pek çok alanda sürdürdüğü işbirliği vurgulandı.

Konferansta, “Türkiye küresel ekonominin coğrafi merkezi” mesajı verildi ve yabancı yatırımcıların gitgide Türkiye‘yi bir cazibe merkezi olarak görmeye başladığı belirtildi.

Birleşik Krallık Büyükelçisi Richard Moore’un ev sahipliği yaptığı konferansın ilk gününde, Lloyd’s of London Yönetim Kurulu Başkanı John Nelson ve Türkiye Cumhuriyeti LondraBüyükelçisi Abdurrahman Bilgiç de, ana konuşmacı olarak yer aldı.

TERÖR, BİZİM SİZİ YAKINDAN ANLADIĞIMIZ BİR KONU

Konuşmasının başında Ankara‘da dün gerçekleşen bombalı saldırıların ardından Türk ulusu ve hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı dileyen Moore, saldırılar sırasında Ankara‘da olduğunu belirtti.

Moore, “Bu, bizim sizi çok yakından anladığımız bir konu. Birleşik Krallık halkı da bu konuda Türk halkı ile birlikte. Biz de İngiltere olarak geçmişte terörizmden çok çektik, bugün de farklı şekilde çekiyoruz. Ancak yine de hayatın ve ekonominin sekteye uğramaması lazım” diye konuştu.

Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Richard Moore, Türkiye ile ortaklığı finans alanında da güçlendirmek istediklerini söyledi.

Türkiye‘ye ilk kez 1990 yılında diplomat olarak geldiğini anlatan Moore, “Bu süre içinde Türk ekonomisinin ve Türkiye‘nin ne kadar geliştiğini gördüm” dedi ve 2008’deki kriziTürkiye‘nin başarılı bir şekilde göğüslediğini ifade etti.

Moore’a göre, hızla büyüyen Türkiye bankacılık ve katılım bankacılığı ile finans sektöründe de rüştünü ispat etti; ayrıca, sigorta ve emeklilik sektörleri de gelişme gösterdi.

Londra‘nın dünyanın bir numaralı finans merkezi olduğunu vurgulayan Büyükelçi Moore, pek çok Türk’ün de Londra‘da finansal kuruluşlarda çalıştığını belirtti.

TÜRKİYE’DE KATILIM BANKACILIĞINDA FIRSATLAR

Türkiye‘de katılım bankacılığı alanında çok önemli fırsatlar olduğunu ifade eden Büyükelçi Moore, Birleşik Krallık‘ın bu alanda yine dünyada bir numara olduğunu veTürkiye ile birlikte çalışabileceklerini söyledi. Büyükelçi “Bu ortaklık henüz ilk safhalarında ve geliştirmek için yapacağımız daha çok şey var” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç de, Ankara‘da yaşanan saldırılara yönelik Birleşik Krallık‘ın taziye mesajlarına teşekkür etti ve “iki dost ve müttefik ülke olarak, karşılıklı ilişkilerinin çok güçlü olduğunu” belirtti.

Bilgiç, Türkiye‘nin şu anda “iktisadi ve finansal reformlardan geçtiğini ve pek çok yapısal reforma imza attığını” söyledi.

Türk sigorta sektörünün oldukça dinamik ve gelişmeye açık bir sektör olduğunu ifade eden Bilgiç, Birleşik Krallık ile yapılacak ortaklık sayesinde bu potansiyelin ortaya çıkacağını vurguladı.

Birleşik Krallık‘ın batı dünyasında katılım bankacılığı konusunda bir numaralı merkez olduğunu söyleyen Bilgiç, “İstanbul, coğrafi ve demografik özellikleri nedeniyle finansal anlamda bir cazibe merkezi olabilir. Londra da bu anlamda İstanbul‘un ana ortağı olacaktır” dedi.

SİGORTACILIK VE REASÜRANS SEKTÖRÜ İÇİN YASAL ÇERÇEVE

Lloyd’s of London Yönetim Kurulu Başkanı John Nelson da konuşmasına yaşanan saldırıda hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyerek başlarken, Türkiye‘deki potansiyelde sigortacılığın büyük bir rol oynayabileceğini vurguladı.

Nelson, “Biz de Lloyd’s of London olarak Türk hükümeti ile birlikte sigortacılık ve reasürans sektörü için uygun bir yasal çerçevenin oluşturulması için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Finans sektöründen yoğun katılımın gerçekleştiği konferansın ilk gününde Türk SigortaSektörü, Varlık Yönetimi ve İstanbul Finans Merkezi konularının tartışıldığı 3 ayrı panel düzenlendi.

Lloyd’s Başkanı John Nelsonİstanbul‘un, Türkiye ekonomisinin gücü ve Doğu ile Batı arasındaki ticari bağları sayesinde dünyanın lider finans merkezlerinden biri olma yolunda ideal bir konumda olduğunu belirtti.

Ancak Nelson‘a göre, “bunun gerçeğe dönüşebilmesi için de piyasalarının uluslararası bir yapı kazanmasının şart.”

Nelson‘un Lloyd’s’un İstanbul‘da faaliyete geçme planlarıyla ilgili olarak da şu değerlendirmelerde bulundu:

Türkiye ile ilgili heyecanlıyız. Türkiye‘ye ve özellikle İstanbul‘a küresel bir uluslararası finans merkezi ve küresel bir uluslararası sigorta merkezi olma hedefinde değerli bir destekleyici rol oynayabileceğimizi düşünüyoruz. Türk şirketlerine yeni pazarlara açılırken destek olup İstanbul‘a ve Türk ekonomisine yeni şirketleri çekmeye yardımcı olabilmeyi amaçlıyoruz. Bu doğrultuda dünya klasmanındaki markamızı, sigortacılık deneyimimizi, inovasyon ve mali gücümüzü getirerek ulusal ekonomik büyümeyi korunmasına ve dolayısıyla tüm ülkeye faydalı olacak bir fayda sağlayabileceğimize inanıyoruz.”

Exit mobile version