Site icon Londra Gazete

Karl Marx’ın mezar ziyaretleri için tartışma

 

Karl Marx’ın mezar her yıl çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Komünizmin kurucusu Karl Marx’ın, Kuzey Londra’nın Highgate bölgesinde bulunan mezarlığını ziyaret etmek isteyenlerden £4 sterlin para alınması tartışmalara neden oluyor.

Bu yalnız İngiltere’de değil, ABD’de de gündeme geldi. Wall Street Journal gazetesinde konuyla ilgili çıkan bir haberde genç Marksistlerin tepkileri yer aldı. Gazeteye konuşan Ben Gliniecki adında genç bir Marksist, uygulamayı çok kötü bulduğunu söyledi. Gliniecki, “Kapitalistler herşeyden para kazanmayı düşündükleri için, düşecekleri zevksizliğinin de sınırı olmuyor” diye konuştu.

Highgate Mezarlığı Dostları Vakfı tarafından  bu konuda yapılan eleştilere, mezarlıkta 170 bin kişinin yattığı vurgulanarak, elde edilen gelirin masrafları karşılamak için kullanıldığı karşılığı verildi. Vakfın 1990’lardan beri üyeliğini yapan Ian Dungavell, “İnsanlar şikayetçi. Marx’ın mezarında ters döneceğini bile söyleyenler var. Ancak bizim aldığımız para mezarlığa yeniden kazandırılıyor” dedi.

Highgate Cementery’nin giriş kapılarından biri.

Vakıf üyeleri ise esas konuşulması gereken konunun, Marx’ın devlete ait bir alan yerine, kendisine özel bir mezarlıktan yer satın almasının olduğunu belirtiyor.

Highgate Cemetery, 1839 yılında kurulmuş, ancak mali krize girilmesinin ardından vakıf tarafından yönetilmeye başlanmış durumda. Vakıf kurulmadan önce Marx’ın mezarını ziyaret etmek isteyenlerden ücret alınmıyordu. 1883 yılında ölen Karl Marx’ın mezarı 1970 ve 1975 yıllarında iki kez havaya uçurulmak istendi.

Highgate Cemetery’de Karl Marx’tan başka şu isimlerin de mezarları bulunuyor.

Exit mobile version