Site icon Londra Gazete

İngiltere, potansiyel cihatçıların pasaportlarını iptal edecek

 

Başbakan David Cameron.

İngiltere’de hükümetin açıkladığı yeni terörle mücadele stratejisi kapsamında, anne-babalar IŞİD gibi örgütlere katılacaklarından şüphe ettikleri çocuklarının pasaportunu iptal ettirebilecekler.

Daha önce bu şüpheyle 16 yaşındaki çocukların pasaportu iptal edilebiliyordu. Yeni stratejiyle uygulamanın 17 ve 18 yaşındaki kişileri de kapsaması öngörülüyor.

İngiltere polisi, şimdiye kadar 700 İngiliz vatandaşının IŞİD gibi örgütlerin saflarında savaşmak için Irak ve Suriye’ye gittiğini tahmin ediyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron önlemleri açıklarken, “yüzlerce İngiltere vatandaşının IŞİD saflarına katılmasına neden olan İslami aşırılık zehrini yenilgiye uğratacaklarını” söyledi.

Başbakan ayrıca entegrasyon sürecinde yaşanan sorunlara çözüm üreteceklerini belirtti.

Yeni stratejiyle radikal vaizlerin internette paylaşımda bulunmaları engellenecek.

Ülkede Müslümanlar arasında şeriat hükümlerinin ne derece uygulandığı ve bunların İngiltere yasalarına ne kadar uyumlu olduğunu belirlemek için soruşturma başlatılacak.

Aşırılık yanlısı faaliyetleri nedeniyle hüküm giyenlerin çocuklarla çalışmaları yasaklanacak.

Bu öneriler kapsamında, tehdit arz ettiği düşünülen kişiler, radikalleşmelerinin önlenmesi için zorunlu eğitime tabi tutulacak.

Aşırılık yanlısı faaliyetleri desteklediği düşünülen mekanların kapatılması için yerel yönetimlerin yetkisi artırılacak.

Aynı şekilde, radyo televizyon denetim kurulunun aşırılık yanlısı yayınlara müdahale edebilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılacak.

Servis sağlayıcılarından da internetteki aşırılık yanlısı içeriği kaldırmaları istenecek.

Britanya Müslümanlar Konseyi’nden Mikdat Versi, yeni stratejinin Müslümanları “yabancılaştırma” riski taşıdığını söyledi. (BBC Türkçe)

Exit mobile version