Site icon Londra Gazete

BBC’nin Cengiz Han’ı, Çin’i korkuttu

Cengiz Han, yaşadığı dönemde Çin'e yaptığı saldırılarla oldukça zor yıllar yaşatmıştı.

Cengiz Han, yaşadığı dönemde Çin’e yaptığı saldırılarla oldukça zor yıllar yaşatmıştı.

İngiliz, Güney Afrikalı ve Hindistanlı 20 turistin geçtiğimiz günler içinde terör propagandası içerikli video izledikleri gerekçesiyle Çin’de tutuklanmalarının gerçek nedeni ortaya çıktı.

İç Moğolistan özerk bölgesi sınırları içindeki Ordos kentindeki tarihi yerleri görmeye giden turistlerin BBC’nin hazırladığı  Moğol İmparatoru Cengiz Han belgesini izledikten sonra gözaltına alındıkları, olayın yanlış anlamadan kaynaklandığı belli oldu. Sorgulanan turistler, savcılık tarafından herhangi bir suçlama getirilmeden serbest bırakıldı.

Uzmanlar, özellikle alt seviyede bulunan güvenlik görevlilerinin kendi sorumluluk alanlarında herhangi bir olay ihtimaline karşı büyük baskı altında bulunduğunu, bu nedenle aşırı hassas davranabildiklerini, hatta kendilerine tanınan hukuki sınırları aşarak ciddi insan hakları ihlallerine varan eylemlere girişebildiklerine işaret ediyor.

Uluslararası insan hakları örgütleri, Pekin yönetiminin güvenlik paranoyasından kaynaklanan aşırı tedbirlerinin Sincan Uygur Özek Bölgesi’nde yargısız infazlar dahil olmak üzere temel insan hakları ihlallerine yol açtığını savunuyor.

Çin hükümetiyse, “kötü güç odakları” olarak tanımladığı ayrılıkçı ve radikal dinci örgütlerin yakın ve somut terör tehdidi altında bulunduğunu iddia ediyor.

Cengiz Han adıyla bilinen Timuçin, 13’üncü Yüzyıl’da Moğol kabileleri hükümranlığı altında toplayarak tarihin en büyük fetih hareketlerini başlatmıştı. Cengiz Han‘ın torunlarıysa, Moğol İmparatorluğu’nun sınırlarını Çin‘den Doğu Avrupa ve Akdeniz‘e kadar genişletmişti. Moğolistan‘da bugün efsane olarak anılan Cengiz Han‘ın mezar yeri ise hala bilinmiyor.

 

Exit mobile version