Site icon Londra Gazete

Vergisiz kazanç

butceMaliye Bakanı George Osborne koalisyon hükümetinin 2012 bütçesini Çarşamba günü öğle saatlerinde açıkladı. Vergisiz kazanç dilimi (personal allowance) önümüzdeki ay 8,105 sterline çıkıyor.

Her kesimi etkileyecek olan bütçede, vergisiz kazanç alt diliminin Nisan 2013’den itibaren yıllık 9,205 sterline yükseltilecek olmasının, 24 milyon kişi için yılda 220 sterlin daha az vergi ödemek anlamına geleceği açıklandı. Üst gelir grubu ise Nisan 2013’den itibaren yüzde 50 yerine, yüzde 45 gelir vergisi ödeyecek. Vergi kaçırmayı engellemek amacıyla şirketlere yönelik yeni bir yasa düzenlemesi yapılacak.

Çocuklu ailelere ödenen çocuk yardımı (child benefit) yılda 50 binden az kazanan ailelere verilecek. Halihazırda 43 binin üzerinde kazandığı gerekçesiyle çocuk yardımı alamayan 750 bin ailenin, alt tabanın yükseltilmesi nedeniyle yardımdan faydalanması bekleniyor.

Çocuk yardımı hane gelirinin 50 bin sterlinin üstüne çıkması halinde, kazanılan her 100 sterlin için yüzde 1’lik bir düşüşe uğrayacak. Senede 60 bin sterlin gelir elde eden ebeveynler ise, çocuk yardımından yararlanamayacak.

Kurumlar vergisi önümüzdeki aydan itibaren yüzde 24’e düşüyor. İngiltere’ye yatırımı artırmayı isteyen bakan, kurumlar vergisinin 2014’de yüzde 22’ye ineceğini açıkladı.

Üçüncü bütçesini açıklayan Maliye Bakanı, sigara vergisinin Çarşamba akşamı 6 itibariyle enflasyonun yüzde 5 üstüne çıkacağını açıklayarak, 20’lik sigara paketlerine 37 penslik bir artış olarak yansıyacağını duyurdu. Ağustos ayında benzine 3 penslik bir vergi zammı eklenecek.

Değeri 2 milyon sterlin ve üzeri olan evler için pul vergisi yüzde 7’ye yükseltildi. Yabancı ülkede kurulu bir şirket üzerinden bu fiyat kategorisinde ev alımı yapmayı tercih edenler, yüzde 15’lik ceza içerikli bir vergi ile karşı karşıya kalacak.

Exit mobile version