Site icon Londra Gazete

Gece Metrosuna grev darbesi

 

Londra metro çalışanları başkentte hafta sonlarında 24 saat hizmet vermesi planlanan Gece Metro uygulamasına karşı grev kararı aldı.

Londra Metrosunun önümüzdeki aylarda Cuma ve Cumartesi geceleri aralıksız yolcu hizmet verme projesine karşı çıkan sendikalar, 8 Temmuz Çarşamba sabahı saat 9:30’ta iş bırakma eylemi yapacak.

Aslef, RMT ve TSSA sendikalarının temsilcileri, maaş ve iş güvenliği konusunda çalışanların kuşkularının giderilmediğini savunuyorlar.

Başkentte ulaşımdan sorumlu Transport for London (TfL) kurumu yetkilileri ise metro servisini gece saatlerinde açık tutmanın Londralılara büyük kolaylık sağlayacağını, metro çalışanlarının sözleşmelerinde ise büyük bir değişiklik yapılmayacağını öne sürüyor.

“Night Tube” olarak bilinen gece metro hizmetinin Jubilee ile Victoria hatlarının tümüyle Central, Northern ve Piccadilly hatlarının büyük kısmında devreye sokulması planlıyor.

Hizmetin 12 Eylül 2015 Cuma gecesi başlaması planlanıyor, ancak çalışanlarla anlaşmaya varılamaması durumunda sendikaların ileride grev kararı almaları da olası ihtimaller arasında.

SENDİKALAR: METRO TEHLİKELEİ OLABİLİR

Grev kararının alınmasından sonra açıklama yapan TSSA sendikasının genel sekreteri Manuel Cortes, “Umarız bu sonuç, çalışanlarla herhangi bir anlaşmaya varmadan gece metro hizmetlerine alelacele başlamayı planlayan [belediye başkanı] Boris Johnson’a üyelerimizin ne kadar kızgın olduğunu gösterir.

“Bize şimdiye kadar gösterilen planlar, bazı 3. Bölge (Zone 3) istasyonlarında geceleri sadece bir görevlinin çalışacağını gösteriyor” dedi.

Cortes, Gece Metrosunun şu anki haliye yolcu güvenliğini tehlikeye soktuğunu ileri sürdü.

TfL: GELİN ANLAŞALIM

Ancak TfL yöneticisi Steve Griffiths, sendikalarla anlaşmanın mümkün olduğunu söyledi.

Grifftihs, şu ifadeleri kullandı: “Londralılar ve işyerleri büyük bir çoğunlukla Gece Metrosunu destekliyor. Hizmetimiz herkesin hayatını kolaylaştıracak, seyahat sürelerini azaltacak, istihdam yaratacak ve ekonomiye destek sağlayacak.

“Biz çalışanlarımızın senede ortalama 7 gece çalışmalarını isteyeceğiz. Toplam çalışma saatlerinde bir değişiklik olmayacak. Kimseden de daha uzun çalışma saati istemeyeceğiz.

“Bunun karşılığında çalışanlarımıza bu sene ve önümüzdeki sene maaşlarına gerçekçi bir zam ile gece metro çalışanlarına ek ödenek yapılacak. Müzakere etmeye hazırız ama adil ve sürdürülebilir bir anlaşmaya varmamız şart.

“Sendikaları bizimle konuşmaya devam etmeye çağırıyorum.”

Sendikalarla TfL arasındaki görüşmelerin bu hafta devam etmesi bekleniyor

Exit mobile version