kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Konut piyasası 2025’e iyi başladı

Konut piyasası 2025’e iyi başladı
30.01.2025
0
A+
A-

Emlak acentesi Zoopla’nın raporuna göre, İngiltere konut piyasası, 2025’e üç yılın en güçlü başlangıcını yaptı.

Emlak acentesi Zoopla’nın raporuna göre, İngiltere konut piyasası, alıcıların Nisan ayında damga vergisi değişikliklerini yenmek için alımlarını öne çekmesinin etkisi ile 2025’e üç yılın en güçlü başlangıcını yaptı.

Zoopla, 24 Ocak’a kadar olan dört haftada, 2024’teki aynı döneme kıyasla yüzde 12 daha fazla ev satışı yapıldığını, geçen yılın ivmesinin devam ettiğini ve daha uzun vadeli yüksek faiz oranları ve artan maliyetler konusundaki endişelere rağmen satışlardaki artışın devam ettiğini açıkladı.

Satışa çıkarılan ev sayısı da arttı

Ayrıca, Zoopla’ya göre satılık ev sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 daha fazla oldu. İngiltere’deki ortalama konut fiyatının yaklaşık 267.700 sterlin ile yüzde 2 arttığını ve bunun Nisan 2023’ten bu yana en yüksek konut fiyat artışı seviyesini işaret ettiğini ekledi.

Zoopla’da İcra Direktörü Richard Donnell, “2025, 2024 ve 2023’ten daha iyi başladı ve bu, yılın geri kalanında piyasa aktivitesi için iyiye işaret ediyor ve daha fazla insanın taşınmak istediğine dair kanıtlarla destekleniyor,” dedi.

Ev alıcılarına uygulanan damga vergisindeki artıştan kaynaklanan ek maliyetlerin yönetilebilir olması ve satışları azaltmasının pek olası olmadığını da sözlerine ekledi.

Damga vergisinde eşik aşağı çekiliyor

1 Nisan’dan itibaren alıcıların bir ev satın alımında vergi ödemeye başlama eşiği (damga vergisi olarak bilinir) artacak ve bu da daha yüksek maliyetlere yol açacak. Şu anda ilk kez ev alanlar 425.000 poundun üzerindeki konut alım satımlarında damga vergisi ödemeye başlıyor, ancak bu 1 Nisan’da 300.000’e düşecek. Diğer ev alanlar ise şu anda 250.000 poundun üzerindeki alım satımlarda damga vergisi ödemeye başlıyor ve bu yarı yarıya azalarak 125.000 pounda düşecek.

Yorumlar

Δ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.