İngiliz Kraliyet Ailesi’yle ilgili çarpıcı iddia… BBC’nin haberine göre, masraflarını kendisinin finanse ettiği söylenen Kraliyet Ailesi’nin neredeyse bütçesinin altı katı kadar harcadığı ortaya çıktı.

510 milyon sterlinlik tutar, Kraliyet Ailesi’nin masraflarını finanse eden 86 milyon sterlinlik Sovereign Grant adlı devlet fonunun yaklaşık altı katına denk düşüyor.

Sovereign Grant fonu, Kraliyet Ailesi’nin personel, seyahat, saray ve konutlarının bakım ve onarımı gibi harcamalarını karşılıyor. Ancak örneğin güvenlik gibi bazı harcamalar bu fonun dışında kalıyor.

Republic grubu da sadece güvenlik giderlerinin “basındaki haberlere dayanarak” 150 milyon sterlin düzeyinde hesaplanabildiğini kaydediyor.

Monarşi karşıtları, bu tutarların net olarak açıklanması yönünde hükümete de çağrıda bulunuyor.

 

Republic grubu, Kraliyet’in bugünkü gibi fonlanmasının “kamu parasının boşa harcanması” olduğunu savunuyor ve Kral’ın yılda 189 bin sterlinlik maaşa sahip olmasını öneriyor.

Buckingham Sarayı, söz konusu açıklamalarla ilgili bir yanıt vermeyi reddetti.

132 MİLYON STERLİNE ÇIKACAK

Ancak Sovereign Grant fonunun Temmuz’da yayınlanan son raporunda, Kraliyet Ailesi’ne ayrılan devlet ödeneğinin 2024-25’te 86,3 milyon sterlin düzeyinde kalacağı, 2025-26 döneminde ise 132 milyon sterline çıkacağı görülüyor.

Fonun büyüklüğü, Kraliyet mülklerinden elde edilen gelire bağlı olarak artabiliyor. Gelecek yılki artış, offshore rüzgar türbinlerinden elde edilecek gelirin artmasını yansıtıyor.

Harcamalar bir yana, Kraliyet’in ekonomik faydalarının hesaplanması oldukça güç. Bunlar arasında turizmi teşvik etmesi ve dış ticarete yönelik destek de var.

YAŞLILARIN DESTEĞİ DAHA FAZLA

Kamuoyu araştırma şirketi YouGov’a göre geçen yıl monarşiyi parasal fayda anlamında olumlu görenlerin oranı yüzde 55’ti. Monarşiyi maddi olarak olumsuz görenler ise yüzde 30 düzeyindeydi.

Aynı ankette Kraliyet’e olumlu bakanlar yüzde 59, olumsuz bakanlar yüzde 32 olarak hesaplanmıştı.

Monarşiye desteğin daha çok yaşlılar arasında, monarşi karşıtlığının ise gençler arasında yaygın olduğu saptanmıştı.