İngiltere, laboratuvarda üretilen yapay etin ticari üretimini yasallaştıran ilk Avrupa ülkesi oldu. Snob.ru’nun Financial Times’a atıfla paylaştığı haber göre, şimdilik bu etler yalnızca evcil hayvan mamalarında kullanılacak.
Meatly, Birleşik Krallık Hayvan ve Bitki Sağlığı Ajansı’ndan onay aldı ve bu yıl mama üreticilerine laboratuvarda üretilen tavuk etini tedarik etmeye başlamayı planlıyor.
Financial Times, Brexit sayesinde yeni bir et türünün yasallaşmasının mümkün hale geldiğini, çünkü artık İngiltere’nin AB kurallarına uymak zorunda olmadığını belirtiyor.
Laboratuvarda üretilen etler, özel biyoreaktörlerde hayvan hücrelerinden üretiliyor. İsrail, Singapur ve çoğu ABD eyaletinde bu tarz etler onaylamış olsa da, Birleşik Krallık’ta bu etlerin insan gıdasında kullanılması henüz onaylanmadı.
Meatly CEO’su Owen Ensor, evcil hayvan mamasının yapay et pazarının gelişmesinde başlangıç noktası olacağına inanıyor. Ayrıca laboratuvar etinin sağlık, güvenlik veya etik kaygılardan ziyade siyasi nedenlerden dolayı yasaklanabileceği endişesini de dile getirdi.
Hayvancılığın küresel ısınma emisyonlarının yaklaşık %20’sini oluşturduğu göz önüne alındığında, BM, iklime zarar veren emisyonları azaltmanın bir yolu olarak laboratuvar etlerine ve alternatif süt üretimini araştırmaya devam ediyor.