kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,6606
EURO
35,3923
STERLIN
41,8216
BITCOIN
$56.422
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
şiddetli yağmur
17°C
LONDRA
17°C
şiddetli yağmur
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
20°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Salı kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C

İngiltere yarın erken genel seçimler için sandık başına gidecek

İngiltere yarın erken genel seçimler için sandık başına gidecek
03.07.2024
0
A+
A-

İngiltere’de halk, yarın erken genel seçimler için sandık başına gidecek.Nüfusu yaklaşık 67 milyon olan ülkede, 45 milyondan fazla kişinin oy kullanma hakkı bulunuyor. Oy kullanma sürecinde hilenin önüne geçebilmek amacıyla bu seçimlerde ilk kez, fotoğraflı kimlik ibraz etme zorunluluğu uygulanacak.

Birleşik Krallık’ta oy kullanma işlemi yarın yerel saatle sabah 07.00’de başlayacak ve 22.00’ye kadar devam edecek. Yeni hükümeti kuracak partinin 650 sandalyeli Avam Kamarası’ndaki vekillerin yarısından fazlasının desteğini elde etmesi gerekecek.

ANKETLER, İŞÇİ PARTİSİ’NİN ZAFERİNE İŞARET EDİYOR

Genel seçimler öncesinde gerçekleştirilen kamuoyu yoklamaları, Keir Starmer liderliğindeki İşçi Partisi’nin, Başbakan Rishi Sunak liderliğindeki Muhafazakar Parti’nin açık ara önünde olduğunu gösteriyor. Dört hafta önce Britanya genelinde gerçekleştirilen anketler, muhalefetteki İşçi Partisi’nin oy oranının yaklaşık yüzde 40, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin oy oranının ise yaklaşık yüzde 20 seviyesinde olduğuna işaret ediyor.

Seçimlerin anketlerin işaret ettiği şekilde sonuçlanması halinde, İngiltere’deki 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarı sona erecek. Seçimlerin ardından kurulacak yeni hükümeti zayıf ekonomik büyümeden, Ukrayna ve Gazze’deki savaşa birçok problem bekliyor olacak.

İŞÇİ PARTİSİ’NİN VAATLERİ

Zaferin kesin olduğuna işaret eden anketlere rağmen seçmenleri rehavete kapılmamaya çağıran İşçi Partisi lideri Starmer, İngiltere için değişim sözü verdi. Seçim kampanyası boyunca seçmenlere merkez-sol eğilimli partiye şans verme çağrısı yapan Starmer, yavaşlayan ekonomiyi büyütmeyi, altyapı yatırımları yapmayı ve Britanya’yı bir “temiz enerji süper gücü” haline getirmeyi vaat ediyor.

İsrail’e karşı daha katı bir pozisyon benimsemesi beklenen ve daha önce Filistin devletini tanımak istediklerini açıklayan Starmer’ın iktidara gelmesi halinde İngiliz dış politikasında da önemli değişiklikler gözlenmesi bekleniyor.

“ÜLKEMİZ SON DERECE ÖNEMLİ BİR TERCİHLE KARŞI KARŞIYA”

Ekim 2022’den bu yana görevde olan Rishi Sunak ise genel seçim sonuçlarının şimdiden kesinleştiği iddialarını reddediyor. Seçmenlerin İngiltere’nin zorlu bir dönemi geride bıraktığını gördüklerini savunan Sunak, dün bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Bu sabah bir dağıtım merkezindeki işçilerle görüşebilmek üzere saat 04.00’te uyandım ve şimdi de sizinle birlikteyim. Seçim kampanyasının son anına kadar sahada olacağım çünkü ülkemizin son derece önemli bir tercihle karşı karşıya olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

İşçi Partisi’nin iktidara gelmesi halinde enflasyon, vergiler ve enerji fiyatlarındaki iyileşme sürecinin tersine döneceğini savunan Sunak, “Önümüzdeki hafta karşınızda olmamam halinde, vergi indirimi elde edemeyeceksiniz” dedi.
Genel seçimlerin 5 yılda bir yapıldığı İngiltere’de son seçim 2019 yılı aralık ayında yapılmış ve eski Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti’nin galibiyetiyle sonuçlanmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.