Site icon Londra Gazete

İngiltere Yunanistan’ın Euro’dan çıkış riskine hazırlanıyor

greecepresident

Başbakan David Cameron bu konuyu Maliye Bakanlığı ve İngiltere Merkez Bankası yetkilileriyle görüştü. Toplantıyla ilgili konuşan başbakanlık sözcüsü “Mali piyasaların etkilenmesi riskine karşı uyanık olmak istiyoruz. Hükümet 2012 yılında Euro Bölgesi yine Yunanistan’ı da kapsayan belli baskılar yaşandığında, mali piyasaların etkilenmesi ihtimaline karşı kapsamlı bir plan yapmıştı. Şimdi bu planı gözden geçirmenin zamanı gelmiş bulunuyor” dedi.

Riske hazırlık

İngiliz hükümeti, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkarak kendi para birimleri Drahmi’ye dönmesi ihtimalini yüksek görsede, Atina ile Euro Bölgesi arasında bir uzlaşıya varabileceği beklentisi de sürüyor.

Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası uzmanları Euro bölgesinden çıkılması durumunda Yunanistan vatandaşlarının tasarruflarının eriyeceğini, enflasyonun hızla tırmanacağını ve dev boyutlarda bir devalüasyon ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorlar.

Yunan şirketlerinin Euro ile yapmak zorunda oldukları dış ödemeler ile gelirlerini oluşturacak zayıf yeni drahmiler arasında sıkışması ve ödeme güçlüğüne düşmesi olası riskler arasında sayılıyor. Bu durumun, Yunan şirketlerinin borçlarının tahsil edilmesinin güçleşmesi bakımından İngiltere’yi de etkileyeceği sanılıyor.

Exit mobile version