IŞİD’e katılmak üzere Suriye’ye giden İngiltere doğumlu bir kadın, İngiliz vatandaşlığının elinden alınması üzerine yaptığı son temyiz başvurusunda istemediği bir sonuç aldı.
İngiliz hükümeti, Suriye’de bir gözaltı kampında bulunmasından kısa bir süre sonra, 2019 yılında ulusal güvenlik gerekçesiyle Shamima Begüm’ün vatandaşlığını elinden almıştı.
Şu anda 24 yaşında olan Begüm, kararın hukuka aykırı olduğunu, çünkü İngiliz yetkililerin kendisinin insan ticareti mağduru olup olmadığını gerektiği gibi değerlendirmediğini ileri sürmüş, bu iddia Şubat 2023’te bir alt mahkeme tarafından reddedilmişti.
Londra’daki Temyiz Mahkemesi, Ekim ayında yapılan itirazın ardından bugün başvuruyu değerlendirerek reddetti.
Yargıç Sue Carr şunları söyledi, “Bayan Begüm’ün davasında verilen kararın sert olduğu söylenebilir. Ayrıca Bayan Begüm’ün kendi talihsizliğinin öznesi olduğu da iddia edilebilir. Ancak her iki görüşe de katılmak ya da katılmamak bu mahkemenin görevi değildir. Bizim tek görevimiz, mahrumiyet kararının hukuka aykırı olup olmadığını değerlendirmektir. Bunun olmadığı sonucuna vardık ve temyiz başvurusu reddedildi” dedi.
Hükümet kararı memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu.
İçişleri Bakanlığı sözcüsü “Önceliğimiz Birleşik Krallık’ın emniyet ve güvenliğini sağlamaktır ve bu doğrultuda alınan her türlü kararı güçlü bir şekilde savunacağız” dedi.
BEGÜM’ÜN AVUKATLARI: UTANÇ VERİCİ
Begüm’ün avukatları İngiltere’ye Begüm’ü ve Suriye’de kalan diğer kişileri ülkelerine geri göndermesi çağrısında bulunarak bunu yapmayı reddetmesini “utanç verici” olarak nitelendirdi.
Begüm’ün avukatı Gareth Peirce gazetecilere yaptığı açıklamada “Diğer tüm ülkeler vatandaşlarını geri aldı – Fransa, Almanya, Belçika, Amerika, Kanada, Avustralya… Benzer durumdaki her ülke vatandaşlarını geri almaktan başka bir alternatif olmadığını gördü. Birleşik Krallık şu anda neredeyse tek başına duruyor” ifadesini kullandı.
İnsan hakları örgütü Rights and Security International’a göre İngiltere Aralık ayı itibariyle 2019’dan bu yana 17 kişiyi ülkesine geri gönderdi.
Begüm’ün bir diğer avukatı Daniel Furner ise, “Shamima ve ailesine, beş yıllık mücadelenin ardından hala bir İngiliz mahkemesinde adalete kavuşamadığı için üzgün olduğumu söylemek ve ona ve hükümete, adalete kavuşana ve güvenli bir şekilde evine dönene kadar mücadeleyi bırakmayacağımıza dair söz vermek istiyorum” dedi.
2015’TE GİTMİŞTİ
Begüm’ün davası, onun kendi isteğiyle bir terörist gruba katıldığını iddia edenlerle, ayrıldığında çocuk olduğunu ya da Britanya’da işlediği iddia edilen suçlar için adaletle yüzleşmesi gerektiğini söyleyenler arasında hararetli tartışmalara konu oldu.
Begüm 2015 yılında, 15 yaşındayken Londra’dan ayrılmış ve iki okul arkadaşıyla birlikte Suriye’ye gitmiş, burada bir IŞİD savaşçısıyla evlenmiş ve hepsi bebekken ölen üç çocuk dünyaya getirmiştir.
Begüm 2019’dan beri binlerce diğer yabancı kadın ve çocukla birlikte el-Roj kampında bulunuyor.