‘Açmaz uluslararası toplum, iki devletli çözüm için mesai harcarsa aşılır’
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), 2004 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti adıyla tüm adayı temsilen Avrupa Birliği’ne alındığında Birleşik Krallık’ın Dışişleri Bakanı olan Jack Straw, GKRY’nin AB üyeliğine izin vermenin yanlış olduğunu söyledi.
Straw, 2004’te Kıbrıs’ın AB üyeliği için son adımlar atılırken, Kıbrıslı Türkler’in KKTC ile GKRY’yi birleştirecek Annan Planı’na destek verdiğini, Kıbrıslı Rumların ise reddettiğini hatırlattı.
”Bu sürece tanık olan çoğumuz, Kıbrıslı Rum müzakerecilerin ciddi bir ikiyüzlülük yaptığına inanıyorduk” yazan Straw, ”Dönüp baktığımda görüyorum ki bu noktada Kıbrıs’ın üyeliğini dondurabilirdik, dondurmalıydık da. Sadece birleşmiş bir adanın AB’ye girebileceğini açıkça söylemeliydik” ifadelerini kullandı.
2001-2006 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı yapan Straw, ”Bloğun benim de bir parçası olduğum başarısızlığı, AB’nin donmuş bir çatışmaya başkanlık etmesi anlamına geliyor. Bunu yaparak AB, Kıbrıslı Rumlar üzerindeki tüm tesir gücünü kaybetti” yazdı.
Adayı birleştirecek herhangi bir barış anlaşmasının Kıbrıs Rumlar için statükodan daha az memnuniyet vereceği görüşünü sunan Straw, yeni ortaka anayasa girişimleri başarısız olursa açmazın sadece uluslararası topumun çift devletli çözüme odaklanmasıyla aşılabileceğine inandığını söyledi.