İngiltere’de doktorlar, düşük ücret ve zorlu çalışma koşullarına karşı grev yapma kararı aldı. Ülkede yaklaşık 50 yıl sonra tüm doktorlar grevde olacak.
Mevcut ve geçmiş bazı hükümetler, hastane, yatak ve yoğun bakım sayılarını azaltırken yıllardır doktorlara zam yapmıyor. Yeni doktorlar işe alınmazken, mevcut doktorlar da çok sayıda hastaya yetişmekte zorluk çekiyor. Hastanelerde, tüm hastalara gereken tedaviyi zamanında sağlayamama nedeniyle ölüm oranları artıyor.
Son 10 yıl içinde asgari ücret baz alındığında doktorlara yüzde 30 zam yapılması gerekiyordu. Ancak hükümet yalnızca yüzde 5 zam teklif etti. Doktorlar, aşırı iş yükü ve yetersiz ücret nedeniyle halkın sağlığının tehlikeye girdiğine dikkat çekerek taleplerinin kabul edilmesini istiyor.
Talepleri karşılanmayan doktorlar, 20 ve 21 Temmuz’da 48 saatlik bir grev yapma kararı aldı ve hükümetin sağlık sektörüne yeterli yatırım yapmadığı için halkın sağlığıyla oynadığını açıkladı. Doktorların üyesi olduğu British Medical Association (BMA) sendikası, hükümetin tutumunun kabul edilemez olduğunu ve greve başvurmaktan başka seçenek bırakılmadığını belirtti.
Ayrıca aile hekimleri de tarihin en uzun süren grevine hazırlanıyor. Daha önce Sağlık Bakanlığı ile yaptıkları görüşmelerden sonuç alamayan aile hekimleri, 13, 14, 15, 16 ve 17 Temmuz tarihlerinde ardışık olarak 5 gün grev yapacak. Bu grev, aile hekimleri arasında en uzun süren grev olma özelliğini taşıyor.
Hükümet, enflasyon oranının neredeyse yarısı kadar ücret artışı teklif ederken, aile hekimleri yüzde 5’lik zamın sorunları çözemeyeceğini belirtti.”