Bir yılda bin 200’den fazla hemşirenin İngiltere’de çalışmak için terk ettiği Gana’da sağlıkçıların göçü nedeniyle büyük sorunlar yaşanıyor.
Batı Afrika ülkesi Gana’da hemşirelerin daha iyi ücretler ve yaşam şartları için İngiltere’de Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) bünyesindeki işlere başvurmaları, ülkelerindeki sağlık sistemini çökme noktasına getirdi. Hemşirelerin uluslararası meslek kuruluşları, yoksul ülkelerden sağlıkçıların beyin göçünün ‘kontrolden çıktığını’ belirtti.
İngiltere’de sağlık sistemi, son yıllarda Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerden gelen çalışanlarla personel açığını kapatmaya çalışıyor. 2022’de bin 200’ü aşkın hemşirenin İngiltere’de çalışmak için terk ettiği Gana’daki duruma ilişkin konuşan Uluslararası Hemşireler Konseyi’nden (ICN) Howard Catton, Gana gibi ülkeleri terk eden hemşire sayısının kaygı verici olduğunu ifade ederek, “Bence tablo kontrolden çıkmış durumda” dedi.
‘DAHA ÇOK HASTA KABUL EDEMİYORUZ, ÖLÜM ORANLARI ARTIYOR’
Gana’daki Büyük Akra Bölgesi Hastanesi’nin başhemşiresi Gifty Aryee de kendi yoğun bakım ünitesinin bile 20 hemşiresinin altı ay içerisinde İngiltere ya da ABD’ye gittiğini söyledi. Aryee, “Daha çok hastayı kabul edemediğimiz için buradaki bakım etkileniyor. Gecikmeler yaşanıyor ve ölüm oranları artıyor” açıklamasında bulundu.
Durumu ağır olan hastalar da mevcut yetersizlik nedeniyle uzun süreler bekletiliyor. Hastanedeki bir hemşire, birlikte mezun oldukları arkadaşlarının yarısının ülkeyi terk ettiğini, kendisinin de gitmek istediğini belirtti. Bir başka hastanenin başhemşiresi Caroline Agbodza da geçen yıl 22 hemşirenin İngiltere’ye göçtüğünü söyledi. Agbodza, “Bütün deneyimli hemşirelerimiz gitti. Elimizde hiçbir şey kalmadı. Deneyimli çalışanlar yok. İşe alımlar olsa da yeniden eğitim sürecinden geçirmek zorundayız” dedi.
‘BEBEKLERİ AŞILAMAK BİLE ZOR OLUYOR’
Daha küçük kliniklerde de sağlıkçıların göçü nedeniyle büyük sorunlar yaşanıyor. Ewim Kliniği’nden doktor Justice Arthur, göçün etkilerinin sarsıcı olduğu görüşünde. Arthur, “Çocukların aşılanmasını ele alalım. Hemşirelerimizi kaybedince bebekleri bile aşılamak zor. Bu, bebek ölümlerinin yaşanması anlamına geliyor” dedi. Bazı hemşireler, başka ülkelerde gelirlerinin çok daha iyi olacağını, bu yüzden göç etmek istediklerini söylerken bazı hemşireler, İngiltere’de, Gana’da aldıklarının 7 katı maaş alabileceklerini kaydetti.
Gana, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre sağlık sistemi en savunmasız 55 ülkeden biri. Kişi başına düşen hemşire sayısı dünya ortalamasının gerisinde. İngiltere’de hükümet, sağlık sisteminde iş gücünün geliştirilmesi için Gana, Nijerya ve Kenya’ya yakın zamanda 15 milyon sterlin yardımda bulundu. Ancak ICN temsilcisi Catton bu politikanın yeterliliğini sorguluyor. Catton, “Bu tür anlaşmalar etik açıdan göz boyama amacı taşıyor. Bir ülkenin hemşirelerini kaybetmesinin gerçek maliyetini yansıtmıyor” dedi.