Birleşik Krallık, neredeyse 50 yıldır görülmeyen bir yaşam maliyeti krizi ve gıda enflasyonuyla boğuşurken, hükümetin Salı günü Reuters’a dayandırdığı haberine göre, alışverişçilerin kıtlıklarla karşılaşmasının ardından bahçe bitkileri ve yumurta tedarik zincirlerini gözden geçirecek.
Bu yılın başlarında, Britanyalılar, Kuzey Afrika ve İspanya’da kesintiye uğrayan hasatlar nedeniyle domates, salatalık ve biber bulmakta zorlandı. Sorunu daha da karmaşıklaştıran bir diğer faktör ise, pahalı enerjinin İngiliz üreticileri sera tarımı yapmaktan caydırmasıyla bu yıl salata malzemelerinin üretiminin rekor düşük seviyelere inmesi bekleniyor. Marketler geçen yıl da yumurta satışını kısıtlamak zorunda kaldı ve bazı çiftçiler kar edemediklerini belirterek sektörden çıktığından yumurta bulunabilirliği de düzensiz kalmaya devam ediyor.
Bu sıkı koşullar, İngiltere’deki gıda fiyatlarının 1977’den beri görülmeyen seviyelere çıkmasına neden olarak Başbakan Rishi Sunak’a hem tüketiciler hem de üreticiler için çözümler bulma baskısı getirdi. Sunak’ın lideri olduğu Muhafazakar Parti, yakın zamandaki yerel seçimlerde büyük kayıplar yaşadı.
Çevre, Gıda ve Kırsal İşler Bakanı Therese Coffey, Salı günü yaptığı bir açıklamada, “Hükümet, üreticilerin ürünlerinden adil bir fiyat elde etmelerini sağlayarak çiftçilerin çıkarlarını koruyacak” dedi. Coffey, hükümetin zaten İngiltere’nin domuz eti ve süt ürünleri piyasalarındaki şeffaflığı ve sözleşmeleri iyileştirmek için yeni yasaları kullandığını söyledi. “Özellikle bu sektörlerde küresel zorlukların etkisi dikkate alınarak, hortikültür ve yumurta tedarik zincirlerine ilişkin ek incelemeler yapılacağını duyuruyoruz” dedi.
Coffey ayrıca, 2024 yılında yeniden 45.000 mevsimlik tarım işçisi için vize verileceğini ve talep olması durumunda 10.000 daha fazla vize verilebileceğini söyledi. Daha önce Sunak, çiftçileri, tedarikçileri, perakendecileri ve sektör kuruluşlarını bir araya getiren bir gıda zirvesine ev sahipliği yaparak sektörde büyümeyi, yeniliği ve sürdürülebilirliği artırmayı amaçladı.
Gıda perakendecileri, 2023 yılında genel olarak fiyatların yükseleceğini, ancak enflasyonun yıl boyunca azalacağını söyledi. Süt, tereyağı, ekmek, makarna, sebze ve ayçiçek yağı gibi en hızlı yükselen ürünlerin fiyatları aslında düşmeye başladı. “Perakendecilerin buldukları herhangi bir tasarrufu tüketiciyle paylaşmalarını sağlamak istiyoruz.