İngiltere’de enerji fiyatlarındaki tırmanış yüzünden faturalarını ödemekte zorlanan 500 bin kişi bu kışı gündüz saatlerinde soğuk evlerinde oturmamak için ‘kamusal ısınma alanlarını’ kullanarak geçirdi. Elektrik ve doğalgaz faturalarının ve hayat pahalılığının milyonlar için başa çıkılamaz hale gelmeye başlamasıyla ortaya atılan ısıtılmış kamusal alanlar fikri, İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda çapında binlerce yerde karşılık buldu.
The Guardian’ın haberine göre, Birleşik Krallık çapında 4 bin 200 sıcak sosyal alan ağı yaratan Warm Welcome (Sıcak Karşılama) kampanyası tarafından yaptırılan araştırmaya göre yarım milyonu aşkın insan bu alanları kullanarak nefes alma imkanı buldu. Bu bağlamda, vakıflar, kütüphaneler, kiliseler, dini kuruluşlar kapılarını artan fiyatlar karşısında yoksullaşan yüzbinlere açtı, ücretsiz yiyecek, çay, kahve ve sıcak bir ortam sundu.
Araştırmanın aktardığına göre, ziyaretçilerin çoğu sıcak sosyal ortamların, doğalgaz ve elektrik faturalarını, internet masraflarını ve gıda harcamalarını düşürmelerini sağladığını, çocuklarına oyun alanları sunduğunu söyledi. Fakat yapılan görüşmelerde bu ortamların başlangıçta düşünülenden çok farklı ve önemli bir soruna da cevap verdiği ortaya çıktı: Bu alanlar, giderek artan bir sıkıntı olan toplumdan soyutlanma ve yalnızlığı gideriyordu.
Warm Welcome kampanyası araştırmasını yürüten bir gönüllü, “Hayat pahalılığı kriziyle yoksullaşanların daha ziyade gıda bankalarına yöneldiğini gördük. Bizim alanlarımıza gelenler daha çok bomboş bir evde oturmaktan kurtuluyor ve sıcak bir alanda başkalarıyla bir araya gelmekten keyif alıyorlardı” dedi. araştırmaya göre bu da bu alanları kullananların morali ve ruh sağlığında, hayata bağlılık ve enerjilerinde büyük bir fark yarattı.
Liverpool kentinde bir ısıtılmış alan sunan Brain Charity adlı vakfın başkanı Nanette Mellors “Sosyal temas, yiyecek ve sıcaklık kadar önemli. Bu, yaşamımızı sürdürmemizi sağlayan şey. İnsanlar, bir araya geldiklerinde kendilerini daha iyi hissediyor” dedi.
Ama bu ortamların başarılı olması Warm Welcome projesinin başkanı David Barclay’e göre çok hassas bir yaklaşımı gerektiriyor. İnsanlar sıcak alanların ‘yoksulların toplanıp, ısındığı bir yer’ olarak algılandığını hissederlerse gelmiyor.
Isıtılmış alanlar arasında en başarılı olanların, mekanda koro, kabare, egzersiz, dart, bingo gibi aktivitelere yer veren, aynı zamanda ücretsiz ya da indirimli yiyecek, çamaşırhane, saç kesimi, çocuk bakımı gibi hizmetler sağlayan ve girişi kolay, insanların yargılanmadıklarını hissettiği yerler olduğu anlaşıldı. (BBC Türkçe)