Site icon Londra Gazete

İngiltere finansal düzenleme reformlarını açıkladı

İngiltere maliye bakanlığının bugün açıkladığı reformlar kapsamında, finans sektörü yeniden yapılandırılacak, bankacıların verdikleri kararlardan sorumlu tutulmalarına dair kurallar gözden geçirilecek ve küçük bankaların sermaye yeterliliği düşürülecek.

İngiltere maliye bakanlığının bugün açıkladığı reformlar kapsamında, finans sektörü yeniden yapılandırılacak, bankacıların verdikleri kararlardan sorumlu tutulmalarına dair kurallar gözden geçirilecek ve küçük bankaların sermaye yeterliliği düşürülecek.

Londra’nın Brexit sonrasında Avrupa Birliği (AB) ile büyük oranda ilişkisi kesilirken, Amsterdam Londra’yı geçerek Avrupa’nın en büyük borsa merkezi olmuştu.

Açıklanan reformlar, açığa satış kurallarının ve halka arz sırasında yayımlanan şirket prospektüslerinin gözden geçirilmesi ile İngiltere AB üyesiyken oluşturulan kuralların iptali ya da yeniden yapılandırılmasını kapsıyor.

KURALLARIN DETAYLARI

Reformlar aynı zamanda, on yıldan uzun süre önce ülkede yaşanan ekonomik krizin ardından oluşturulan iki kural dizisini hedef alıyor. Finansal kriz sırasında İngiltere hükümeti sermaye eksiği bulunan bankaları iflastan kurtarmak zorunda kalmış ancak bunun sonucunda yalnızca birkaç bankacı cezalandırılmıştı.

Reform öncelikle kıdemli yöneticiler ve sertifikasyon rejimi (SMCR) adındaki kuralları hedefliyor. SMCR kapsamında bankaların ve sigorta şirketlerinin, risk yönetimi gibi faaliyet alanlarının her birinden sorumlu yöneticiyi açıklamaları gerekiyor. Bu sayede piyasa regülatörleri, yapılan hatalar için bireyleri cezalandırabiliyor.

Hedeflenen ikinci kurallar dizisi ise bankaların, perakende birimlerini koruyacak sermaye ayırarak mevduatlarını türev kontrat işlemleri gibi riskli faaliyetlerinden korumalarını gerektiriyor.

Bu kuralın reformu ile perakendecilik odaklı bankaların zorunluluğu ortadan kaldırılacak ve “mevduat sahiplerine yönelik korumalar sabit tutulurken şirketler üzerindeki gereksiz regülasyon yükü hafifletilecek.”

İngiltere’nin artık mutabık kalması gereken uluslararası düzenleme bulunmadığından, koruma sermayeleri ve bankacıların sorumluluklarına dair daha radikal adımlar atılması da mümkün. (REUTERS)

Exit mobile version