Fransa’dan her gün ortalama 100 göçmenin yasadışı yöntemlerle İngiltere’ye giriş yapmaya çalıştığı ortaya çıktı.
İçişleri Bakanlığı Home Office’in yayınladığı rakamlara göre ülkeye kaçak olarak girmeye çalışan kişilerin sayısında son dört yılda ciddi bir sıçrama oldu. Koalisyon hükümetinin iktidara geldiği 2010 yılında 10 bin 916 kişi kamyon içine saklanma gibi yöntemlerle giriş yapmaya çalışırken son senede bu rakam 19 bin 3 kişiye ulaştı.
İngiltere Sınır Kuvvetleri (UK Border Force) ve Fransız yetkilileri sadece 2014’ün Nisan-Temmuz arasındaki üç aylık dönemde ise tam 11 bin 920 kişiyi geri çevirdi.
HÜKÜMET: RAKAMLAR BAŞARI GÖSTERGESİ
Verileri değerlendiren Göçmenlik bakanı James Brokenshire, rakamların hükümetin uyguladığı göçmenlik politikasının işlediğini gösterdiğini savundu.
Ülkeye yasadışı yollardan girmeye çalışanları engellemek için sınırlardaki önlemleri yoğunlaştırarak sürdüreceklerini vurgulayan Brokenshire “Kuzey Fransa’daki limanların altyapısını geliştirmek için ciddi bir yatırım yaptık. Dünyanın en gelişmiş teknolojisini kullanarak Nisan 2014’de biten 12 aylık dönemde 18 binden fazla kişiyi geri çevirebildik – bu bir önceki seneyle kıyasla yüzde 60’lık bir artış anlamına geliyor” dedi.
GÖÇMENLİK SİSTEMİ YOĞUN BAKIMDA
Hükümet son yayınlanan rakamların bir başarı olduğunu belirtirken göçmenlik politikasına bir eleştiri de Parlamento İçişleri Komisyonu’ndan geldi.
Komisyon başkanı Keith Vaz, “Göçmenlik sistemimiz acil servisten çıkıp yoğun bakıma girmiştir” sözleri ile Home Office uygulamalarına sert eleştiri getirdi.
İçişleri Bakanlığı’nın göçmenlik çalışmalarını 2014 raporunda inceleyen komisyon, hükümetin hedeflediği iki önemli politikasını yetiştiremeyeceğinden kaygı duyuyor. Bunlardan 2015’e kadar ülkeye göç eden yabancı vatandaş sayısınının 100 binin altına çekme vaadinin başarısızlıkla sonuçlanması beklendiğine işaret eden Komisyon, hükümetin 31 Mart 2015’e kadar ülke sınırlarından yapılan bütün çıkışlara pasaport kontrolü getirme hedefinin de başarılı olamayacağı uyarısında bulunuyor.
Komisyon, havayoluyla yapılan çıkışların yanı sıra Eurostar trenleri ve gemi yoluyla yurtdışına çıkanlara kontrol yapılması gerektiğinin altını çiziyor