Site icon Londra Gazete

Zanlıdan ırkçı itiraf

irkci cinayet29 Nisan’da Birmingham’da işlenen bir cinayetin failinin Ukrayna’lı bir ırkçı olduğu anlaşıldı.

82 yaşındaki Asyalı Müslüman Mohammed Saleem’i camiden evine dönerken bıçaklayarak öldürdüğünü itiraf eden Pavlo Lapshyn isimli zanlı, cinayeti ırkçı motivasyonla işlediğini söylerken, bazı camilerin etrafına patlayıcılar koyduğunu da belirtti.

Nisan ayında bir mühendislik firmasının iş vizesi yarışmasını kazanarak Birmingham’a gelen Lapshyn’in geldikten sadece 5 gün sonra söz konusu cinayeti işlediği, daha sonrasında Walsall, Wolverhampton ve Tipton bölgelerinde bulunan camilerin yakınlarına patlayıcılar yerleştirdiği ortaya çıktı.

Evinde bomba yapmak için kullanılan kimyasal maddeler bulunan Lapshyn’in daha fazla saldırı yapmayı planladığı da belirlendi.

BEYAZ OLMADIĞI İÇİN ÖLDÜRMÜŞ

25 yaşındaki Pavlo Lapshyn sorgusunda cinayet ve diğer eylemleri ırkçı nedenlerle itiraf ederken, beyazlar ile diğer etnik azınlıklar arasındaki tansiyonu arttırmayı hedeflediğini de kaydetti.

Polis, Lapshyn’in bilgisayarında aşırı sağ içerikli dokümanlar ve Birmingham’da kimyasal madde tedarikçilerini araştırdığına dair kanıtlar bulurken, Mohammed Saleem cinayetinin önceden planlanmış bir saldırı olmadığını düşünüyor.

Bu cinayettten bir kaç hafta sonra Walsall’daki bir caminin yakınlarına çivi bombası koyan Lapshyn, polis tarafından kamera kayıtları, adli deliller ve telekom kayıtları kullanarak yakalandı.

Sanığın cezası Cuma günü çıkarılacağı Old Bailey mahkemesinde açıklanacak.

Exit mobile version