Site icon Londra Gazete

İngiltere’de ‘Black Lives Matter’ okullarda yasaklandı

İngiltere’de yayınlanan yeni yönetmeliğe göre, okullarda Britanya’nın ‘imparatorluk’ geçmişi ‘dengeli bir şekilde’ öğretilecek, öğretmenlerin politik görüşleri ‘desteklemesinin’ önüne geçilecek.

İngiltere’de muhafazakâr hükümetin yayınladığı yönetmelikte okullarda, ırkçılık konusunda eğitim verilirken, tartışmalı görüşleri savunmaktan kaçınılması gerektiği belirtildi.

İngiliz Daily Mirror Gazetesi’nde yer alan habere göre öğretmenlere, geçtiğimiz yıllarda siyahilere yapılan ırkçılığa karşı tepki olarak ortaya çıkan ‘Black Lives Matter’ (Siyahların Hayatı Önemlidir) gibi hareketleri destekleyici içerikleri çocuklara öğretmemesi için baskı yaptığı ifade ediliyor.

Yönetmelikte çocuklara ‘ırkçılığın toplumda yerinin olmadığının’ öğretilmesi gerektiği, ancak ‘Black Lives Matter’ gibi hareketlerin ‘partizan politik görüş’ olarak kabul edildiği belirtiliyor.

Yönetmeliğe göre Britanya’nın imparatorluk tarihinin ‘dengeli bir şekilde’ öğretilmesi gerekiyor. Ayrıca yönetmelikte öğretmenlerin, tarihi şahıslar hakkında bilgi verirken tartışmalı konulardan kaçınması gerektiği belirtiliyor.

Yönetmelikte ayrıca okullarda çocuklara dengeli bir biçimde karşıt görüşlerin öğretilebileceği söyleniyor.

Hâlihazırda İngiltere’de okullar, sınıflarda politik tarafsızlık konusunda yasal olarak sorumlu. Ayrıca öğretmenlerin demokrasi ve kanunun üstünlüğünü desteklemek gibi bir yükümlülükleri var.

ÖĞRETMENLERİ KISITLAYACAK

Yayınlanan yönetmeliğe ise başta ana muhalefet İşçi Partisi olmak üzere birçok kesimden tepki geldi. İşçi Partisi, yönetmeliği yayımlayan Eğitim Sekreteri Nadhim Zahawi’yi “kendi partisine oynamakla” suçladı. İşçi Partisi Eğitimden Sorumlu Milletvekili Stephen Morgan “Bu umutsuz yönetmelik, Zahawi’nin okullarımızda karşılaştığımız gerçek sorunlardan çok, kendi partisinin üyelerine oynadığını gösteriyor” dedi. Ayrıca sendika yöneticileri, yönetmeliğin öğretmenleri ciddi meseleleri tartışırken kısıtlayıcı olacağı konusunda uyardı.

Ulusal Eğitim Sendikası Eş Genel Sekreteri Dr. Mary Bousted, politik ve siyası konuları doğru bir biçimde ele alacak yeni bir yönetmeliğe kesinlikle ihtiyaç olmadığını söyledi. Bousted, zaten iyi bir yönetmeliğe sahip olduklarını belirterek, eğitimcilerin bu alanlarda sorumluluklarını ciddiye aldıklarını ve devam ettirdiklerinin altını çizdi. Bousted, Zahawi’nin amacının ‘okullarda politik konularda öğretilecekleri sınırlamak olmadığını’ söylediğini, ancak uygulamada yeni yönetmeliğin tam tersi etkisi olacağını belirtti.

Okul ve Üniversite Liderleri Birliği Genel Sekreteri Geoff Barton ise gençlerin ve çocukların “online yanlış bilgi girdabına” maruz kaldığını belirterek, okulların görüşleri tartışmak için güvenli bir ortam sunması gerektiğini söyledi.

Exit mobile version