İngiltere başkenti Londra’da bulunan British Museum’da 150 yıldır sergiye kapalı halde bulunan Etiyopya’ya ait dini hazinelerin ülkeye iade edilmesi gündeme geldi.
The Guardian‘da yer alan habere göre, İngilizlerin 1868’deki Magdala muharebesinin ardından yağmaladığı Etiyopya Ortodoks Kilisesi’ne ait tabotların Etiyopya’ya geri dönülmesine dönük yeni bir hukuki mütalaa ve başvuru yapıldı.
Bazı İngiliz sanatçı, edebiyatçıların yanı sıra İngiltere’nin eski büyükelçisi Sir Harold Walker’ın imzayla destek verdiği mektupta British Museum yönetimine tablotların Etiyopya’ya iadesi talep edildi. Müzenin “tabotları sergilemeyerek onların kutsallığını kabul ettiği” söylenen mektupta, “Tabotlar, incelenmek, kopyalanmak ve fotoğraflanmak yerine 150 yıldan fazla bir süredir kaldıkları mahzenlerde öylece duruyorlar. Bunlar, ait olduğu ülkenin insanlarının büyük çoğunluğu tarafından bilinmiyor. Bugün, British Museum’un önünde, tabotları Etiyopya Ortodoks Kilisesi’ne iade ederek Britanya ve Etiyopya arasında kalıcı ve anlamlı bir dostluk köprüsü kurma konusunda eşsiz bir fırsatı var” denildi.
Etiyopya’nın tabotların iadesi için daha önce birden fazla başvuru yaptığı ancak müzenin 1963’te yayınlanan tüzüğünü gerekçe göstererek bunu reddettiği bildirildi.
Müze, 1963 tüzüğü kapsamında tabotların sergilenmesinin öğrencilerde “zararlı etki” yaratabileceği nedeniyle bunların sergisini yasaklarken, gelen itirazlarda, tüzüğün müzenin savunduğunun aksine bu tabotların sergilenebileceği ve öğrencilerin bundan kötü etkilenmeyeceği belirtildi.
British Museum, mektuba ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu dokümanların değerlendirilmeye ve kapsamlı bir şekilde ele alınmaya ihtiyacı var. Konunun yöneticiler tarafından karara bağlanması öncesinde daha fazla süreye ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.