İngiltere’de 70’ten fazla kadın, doğal alanların yok edilmesini protesto amacıyla ağaçlarla ‘evlendi’.
Çevreciler tarafından organize edilen ‘toplu evlilik töreni’, Bristol kentinde 74 büyük ağacın bulunduğu yerde 166 dairenin inşa edilmesinin planlandığı ormanlık alanda gerçekleşti.
Evlilik yasal olarak bağlayıcı olmasa da, kadınlar doğayı koruma mücadelesinde seslerini duyurduklarını dile getiriyor.
Bölgede yaşayan çevreci aktivist gelin Suzan Hackett, “Bir ağaçla evlenmek tam bir ayrıcalık. Sadece duygusal bir adım değil. Son derece önemli ve sembolik. Ağaçlar koşulsuz sevginin saf örnekleridir ki bu evlilik fikrine çok güzel uyuyor. Evlilik yaşam içindir, nefes yaşam içindir.” sözleriyle duygularını dile getirdi.
İngiltere’de 2020’de inşaat sektörünün önünü açmak için 4 bin 150 hektarlık orman yok edildi.
Bölge halihazırda karavan parkı olarak kullanılıyor. Ancak Bristol Belediye Meclisi’nin park işletmesine bir not göndererek bölgeyi terk etmesini istemesinin ardından tartışmanın alevlendiği ve devreye çevre aktivistlerinin girdiği belirtildi.
Bölgeye yeni evler yapılacağı için yaşlı ağaçlardan bazılarının kesilmesi gerekiyor. Bir kısmının da yerinden sökülüp başka yere nakledileceği ifade ediliyor.
Aktivistlerin yanı sıra bölge halkı da karara tepkili.
Bu arada BBC’nin haberine göre, her gelin bir ünlü tarafından gerçekleştirilen törende farklı kültürlerden gelinlikler giydi.
Suzan isimli gelin, “Bristol’ün ağaçlara, özel lüks konutlardan daha fazla ihtiyacı var.” diyerek tepkisini dile getirdi. Bristol Belediye Meclisi başvuruyu henüz resmen onaylanmadığı için proje şimdilik beklemeye alınmış durumda.
Bristol veterinerlik okulundan profesör John Tarlton, projenin onaylanmasının ardından geri dönüşün olmayacağını belirtiyor. Evlilik töreninde ağaçların sağdıçlığını yapan Tarlton, “Başvuru onaylandıktan sonra artık çok geç.” yorumunda bulundu.
Tarlton, “Kimse bu kararı geri almayacaktır. Bu kadar. Ağaçlar gidecek ve bu konuda yapabileceğimiz çok da bir şey yok. Bu 74 ağacı kaybedemeyiz. Muazzam sayıda olgun ağaç var ve bu Bristol’ün onlara en çok ihtiyacı olan bölümünde bulunuyor.” sözleriyle mücadelelerinin önemini anlattı.
Evlilik töreni sosyal medyada bazılarınca alay konusu edilse de İngiltere’deki kadınların bu adımı, 1970’lerde Hindistan’da başlayan Chipko akımını örnek alıyor.
Chipko Hareketi, Hindistan’da orman katliamını engellemek için mücadele eden kadınların isyanı sonrası ortaya çıkmıştı. Kadınların ormanlardaki ağaçları kesilmekten korumak için ağaçlara sarıldığı dünyaca ünlü şiddet içermeyen ekolojik grup haline gelmişti.
Meksika’nın San Jacinto Amilpas kentinde de bir grup kadın, 2018’de bölgedeki yasa dışı ağaç kesimi ile ilgili farkındalık yaratmak için yine toplu bir evlilik töreni düzenlemişti.